Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Konszolidálódik a magyar távközlés?

2003.09.26. 09:26
Piaci információk szerint tárgyalások folynak a Magyarországon működő helyi és alternatív távközlési cégek között, amelyek a piac konszolidációjához vezethetnek. A PanTel, a HTCC, valamint a Vivendit (új nevén Invitel) nemrég megvásárló AIG Emerging Europe Infrastructure Funds cégek erejük egyesítésével komoly konkurenciát állíthatnának a Matávnak. A Napi Gazdaság úgy tudja, a Vivendi vevői előbb megszereznék a HTCC-t, majd pedig e társaság felvásárolná a PanTelt.
A lap információi szerint - bár a tárgyalások még nem zárultak le - a PanTelt 30 millió euróért venné meg a cég, átvállalva körülbelül 70 millió eurós hitelét is. (Korábban piaci körökben elterjedt, hogy a PanTelben is tulajdonos, egy a KFKI érdekeltségébe tartozó vállalkozás az Antenna Hungária Rt.-vel karöltve vásárolná fel az alternatív távközlési céget, ez azonban már lekerült a napirendről.) A helyi távközlési piacot jelenleg a Matáv mellett az Invitel és a HTCC uralja, mellettük mint legkisebb szereplő a Monortel van még jelen.

Erős pozícióban

A PanTel akvizíciókkal már megerősítette pozícióját: a Moltelecom után - hónapokkal ezelőtt - felvásárolt egy másik alternatív távközlési társaságot, a Novacom Kft.-t. (A PanTel érdekeltségébe tartozik az internetszolgáltató EuroWeb Rt. is.) Tavaly konszolidált szinten 20,6 milliárd forint bevételt produkált és éves viszonylatban először 2002-ben ért el pozitív EBITDA-t: 600-700 millió forintot. A vállalat 14 milliárdos tavalyi bevéte-lének több mint 40 százaléka a szomszédos országok piacáról jött össze. A PanTel idén konszolidált szinten 15, míg az anyavállalalat szintjén 23-24 százalékos bevételnövekedésre számít - mondta korábban Jan Mulder, a cég vezérigazgatója.

Régiós tervek

A társaság vezetése a tavalyi mintegy 700 millió forint EBITDA után 2003-ban már pozitív cash flow eredményre számít. A cég tulajdonosai mostanáig 30 milliárd forint értékű befektetést hajtottak végre, amivel egyrészt megalapozták a 3500 kilométeres hazai hálózatot, másrészt lehetővé tették, hogy a társaság kábelei átérjenek az országhatáron. Ezzel megalapozták a teljes körű távközlési szolgáltatásokat kínáló vállalat külföldi jelenlétét. A PanTel egyébként további terjeszkedésre készül: főként a környező országok piacain akar megjelenni, ahol partneri kapcsolatot kíván kialakítani a külföldön terjeszkedő magyar távközlési vállalkozásokkal. A HTCC Békés, Nógrád, Vas és Veszprém megyében 263 településen 200 ezer előfizetőnek nyújt szolgáltatást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?