Géza
-11 °C
-4 °C

Nem hullottak fejek a Telekomnál

2006.11.06. 14:20
Személyi kérdésekről döntöttek a Magyar Telekom hétfői rendkívüli közgyűlésén. Új igazgatósági és felügyelő bizottsági tagokat választottak. Montenegróban még nem zárták le a vizsgálatot.

Új igazgatósági és felügyelő bizottsági (fb) tagokat választottak a Magyar Telekom (MT) hétfői rendkívüli közgyűlésén. Az október 9-re összehívott, ám akkor be nem fejeződött rendkívüli közgyűlés folytatásán három igazgatósági, négy fb és öt audit bizottsági tagot választottak. Ez utóbbiak egyben az fb-ben is tagok. A rendkívüli közgyűlésen a részvényesek 63,35 százaléka vett részt.

A részvényesek 2007. május 31-ig az igazgatóság tagjává választották Thilo Kusch-t, az MT gazdasági vezérigazgató-helyettesét, Gálik Mihályt, a Budapesti Corvinus Egyetem Marketing és Média Intézet vezetőjét, valamint Frank Odzuckot, a Zwack vezérigazgatóját. A jövő év május 31-ig az fb új tagja lett Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és a Monetáris Tanács tagja, Illéssy János, a Borsodchem pénzügyi vezérigazgató-helyettese és igazgatóságának tagja, Kerekes Sándor professzor, a Budapesti Corvinus Egyetem Környezetgazdaságtan Intézetének igazgatója, valamint Konrad Kreuzer, az E.ON Magyarország és a szlovák Západoslovenska energetika igazgatóságának elnöke. (Szapáry György jegybanki teendői miatt csak 2007. március 1-től vállalta az fb-tagságot.) Az audit bizottság tagjává választották a már korábban is fb-tag Farkas Ádámot és Papp Lászlót, valamint Szapáry Györgyöt, Illésy Jánost és a Kerekes Sándort.

Új törvény, új tagok

Új igazgatósági tagokat részben azért kellett választani, mert Patai Mihály és Surányi György korábban lemondott tagságáról. Az fb-tagok cseréjére azért került sor, mert az új társasági törvény előírja, hogy a testület többségének független tagnak kell lennie, korábban pedig ez nem volt így, mivel a csoporthoz kötődő emberek ültek nagyobb számban a bizottságban.

A Magyar Telekom azért hívott össze a rendkívüli közgyűlést, mert személyi kérdésekről akartak dönteni, miközben egy leányvállalati vizsgálat miatt a cég még nem tudta lezárni tavalyi könyveit, és ezért nem tartott rendes közgyűlést. A rendkívüli közgyűlés eredeti napirendjén a leányvállalati vizsgálattal összefüggő tájékoztatás mellett szerepelt az alapszabály módosítása, az igazgatósági, a felügyelő bizottsági és ellenőrző bizottsági tagok választása is. A közgyűlést azonban a személyi kérdésekről szóló napirendek megvitatása előtt október 9-én felfüggesztették, mert az alapszabály változása miatt több idő volt szükséges személyi kérdésekre vonatkozó előterjesztés elkészítéséhez.

Eredménytelen vizsgálat

A rendkívüli közgyűlésen október 9-én arról számoltak be a részvényeseknek, hogy még nem fejeződött be a Magyar Telekom felügyelőbizottsága által kezdeményezett vizsgálat a montenegrói leányvállalatnál kötött konzulensi szerződésekkel kapcsolatban: ezek értéke jelenleg 1,98 milliárd forint, ám ez még változhat, hiszen a vizsgálat indulásakor még csak 700 millió forint körüli összegről volt szó. Időközben azonban kiderült, hogy több kétes szerződést is kötöttek.

Straub Elek elnök-vezérigazgató akkor azt közölte: a vizsgálat befejezésének időpontját nem tudja, ugyanakkor annak eddigi költségei elérik a 3,1 milliárd forintot.

A közbenső jelentésből kiderült, hogy az auditor által kifogásolt két, a korábbi információk szerint 700 millió forintos szerződés mellett a vizsgálat során további két szerződést találtak, amelyek elszámolása a könyvekben nem található. Időközben a távközlési társaság felügyelőbizottsága november 15-re kitűzött egy rendes közgyűlést, aminek feladata az lett volna, hogy jóváhagyja a társaság 2005. évi pénzügyi beszámolóját és döntsön az osztalék kifizetéséről. Ezekre a döntésekre azonban akkor kerülhet sor, ha lezárul a vizsgálat a társaság montenegrói leányvállalatánál és az MT lezárja a tavalyi könyveit.

A Magyar Telekom múlt heti közleményéből azonban kiderült, hogy a társaság még nem tudja - a hatályos jogszabályok és az MT alapszabályának előírása szerint - közzétenni az éves beszámoló elfogadására összehívott közgyűlést megelőzően az éves beszámoló, az igazgatóság és a felügyelő bizottság jelentésének lényeges adatait, valamint a napirenden szereplő előterjesztések összefoglalóját és a határozati javaslatokat.

A rendes közgyűlést a társaság ettől függetlenül megtartja, ám ez formális lesz, valószínűleg mindössze néhány percig tart, mivel a napirendi pontokról nem tudnak érdemben tárgyalni.