Gál
3 °C
16 °C

Veszélyes az ingyenes telefonálás?

2006.01.18. 11:00
Havonta egy ezresért ingyen felhívhatnak néhány kiválasztott számot a T-Com és T-Mobile előfizetői. Az alternatív telkók ezt még nem tartják veszélyesnek, de a jövőt nem látják fényesen.

Hétfőtől lehet előfizetni a T-Com és a T-Mobile közös Oda -Vissza kedvezményére, amely átalánydíjas telefonhívást tesz lehetővé. Az ügyfél havi 990 forintért nulla forintos percdíjjal hívhatja föl egy kiválasztott T-Mobile előfizető legfeljebb négy számát. A kiválasztott T-Mobile számok meg SIM-kártyánként 990 forintért 0 forintos percdíjjal hívhatják egymást, és az őket kiválasztó T-Com előfizetőt. A két ajánlat csak együtt vehető igénybe. Az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete (ATSZE) a versenyhelyzet megszűnésétől és egy új monopólium kialakulásától félve tavaly októberben határozottan ellenezte a T-Com-T-Mobile fúziót.

Érdemes odafigyelni

"Pontosan az történik, amire számítottunk, de most még két cég közös ajánlatáról beszélünk. Egyelőre külön-külön számol el a szolgáltatás költségével a T-Com és a T-Mobile, de egyesülés után könnyen ki tudnák kerülni a vezetékes szolgáltatásra érvényes összekapcsolási díjakat, és ez a keresztfinanszírozás klasszikus eset lenne" - mondta el az Indexnek Szathmári Géza, az egyesület vezetője.

Az ATSZE vezetője szerint a héten elindított kedvezményes csomag "nem veszélyes", mert eléggé bonyolult, és csak azokat a felhasználókat érinti, akik egyáltalán átlátják az előnyeit. Ugyanakkor nagyszerűen megmutatja, hogy mi az irány, tette hozzá Szathmári, aki szerint a két cég egyesülése után az üzleti szolgáltatási piacon olyan ajánlatok jelennek meg, amelyek nemcsak az alternatív szolgáltatókat, de a mobilos cégeket is komolyan érintik.

Feladatok

Noha a piaci szabályozás nem engedélyezi a keresztfinanszírozást, a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) a vizsgált ügytől függően akár több hónapba is telhet annak a megállapítása, hogy van vagy nincs keresztfinanszírozás. A GVH sajtóosztálya lapunknak elmondta, hogy nem érkezett hozzájuk bejelentés az új díjcsomaggal kapcsolatban, és mivel a szakértőik hétfőn látták először a T-Com hirdetését, egyelőre nem tudnak választ adni a piaci verseny helyzetét firtató kérdéseinkre.

Iparági szakértők szerint a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak meg kell teremtenie annak a lehetőségét, hogy az alternatívok a T-Csoporthoz hasonló ajánlatokat tudjanak tenni, mert nulla forintos percdíjakkal nem tudnak versenyezni. Az is fennakadást okoz, hogy a mobilszolgáltatók nem adnak teret a virtuális szolgáltatóknak (akik nem saját, hanem bérelt hálózaton nyújtanak szolgáltatást), holott így a vezetékes telkóknak nagyobb lehetőségük lenne a terjeszkedésre.

Titkok

Az általunk megkérdezett nagy távközlési cégek azt válaszolták, hogy nevük említése nélkül nem kívánnak nyilatkozni a rivális Magyar Telekom új díjcsomagjáról, illetve az ezzel kapcsolatos jövőbeni terveikről.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
9999 Ft
8500 Ft