Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tízmilliárdokat kell fizetnie a mobilcégeknek

2007.05.05. 11:10
A mobilkoncesszió meghosszabbításának feltétele a szélessávú lefedettség növelése - áll a GKM közleményében, melyet azt követően adtak ki szombaton, hogy Kóka János pénteken közölt a Pannon és a T-Mobile képviselőivel: a 900-as frekvencián 2008 őszén lejáró koncessziójuk meghosszabbításáért még az idén 10-10 milliárd forintot kell befizetniük, további 20-20 milliárdot pedig szélessávú fejlesztésekre kell költeniük másfél év alatt.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter pénteken tájékoztatta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 900 MHz-es koncessziós szerződésre vonatkozó elsődleges ajánlatáról a Pannon GSM Távközlési Zrt-t és a Magyar Telekom Távközlési Nyrt-t - tudatta szombaton a minisztérium. A miniszter a szerződések meghosszabbításának feltételéül szolgáltatónként 10 milliárd forint koncessziós díj befizetését, valamint a szélessávú lefedettség növelését szolgáló, egyenként 20 milliárd forint értékű beruházást jelölt meg. A GKM közleményében kiemelte: a fogyasztók érdekeit szem előtt tartó szerződést kötne a szolgáltatókkal.

Amennyiben az ajánlattételt követő tárgyalások nem vezetnek eredményre, úgy új eljárás keretében dől el a frekvenciasáv hasznosításának sorsa. A tíz milliárd forint nettó összeg, és azt a szolgáltatóknak áfástól az év végéig kell befizetniük. A 20 milliárdos fejlesztésekre vonatkozóan a tárca annyit közölt, hogy azokat "az infrastruktúrával gyengén ellátott területeken" kell megvalósítani.

A Pannon a Magyar Telekom 15 évre kötött, 900 MHz-es frekvenciasávra vonatkozó koncessziós szerződése 2008. november 4-én lejár. A koncessziós szerződés értelmében a területet felügyelő miniszternek lehetősége van a koncesszió 7,5 évre szóló meghosszabbítására. A miniszter a koncessziós díj mértékét, valamint a szolgáltatók döntésének alapjául szolgáló követelményrendszert 18 hónappal a koncesszió időtartamának lejárta előtt köteles közölni.

E kötelezettségének eleget téve tájékoztatta az érintett szolgáltatókat a szerződés meghosszabbításának feltételeiről Kóka. A koncessziós szerződés értelmében a feleknek 2007. augusztus 4-ig biztosított a lehetőség a megállapodásra. Ebben az esetben még az ősz folyamán sor kerülhet a szerződések meghosszabbítására, amely lehetőséget biztosít majd a hatékony sávfelhasználást és a frekvenciagazdálkodás mindenkori optimalizálását elősegítő későbbi módosításokra.

Ellenkező esetben a Nemzeti Hírközlési Hatóság új, legfeljebb 15 évre frekvenciahasználati jogosultságot lehetővé tevő árverést vagy pályázatot ír ki, mely nem érinti a jelenlegi koncessziók 2008. november 4-i lejáratát.