Ágnes
-5 °C
2 °C

Tízmilliárdokat kell fizetnie a mobilcégeknek

2007.05.05. 11:10
A mobilkoncesszió meghosszabbításának feltétele a szélessávú lefedettség növelése - áll a GKM közleményében, melyet azt követően adtak ki szombaton, hogy Kóka János pénteken közölt a Pannon és a T-Mobile képviselőivel: a 900-as frekvencián 2008 őszén lejáró koncessziójuk meghosszabbításáért még az idén 10-10 milliárd forintot kell befizetniük, további 20-20 milliárdot pedig szélessávú fejlesztésekre kell költeniük másfél év alatt.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter pénteken tájékoztatta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 900 MHz-es koncessziós szerződésre vonatkozó elsődleges ajánlatáról a Pannon GSM Távközlési Zrt-t és a Magyar Telekom Távközlési Nyrt-t - tudatta szombaton a minisztérium. A miniszter a szerződések meghosszabbításának feltételéül szolgáltatónként 10 milliárd forint koncessziós díj befizetését, valamint a szélessávú lefedettség növelését szolgáló, egyenként 20 milliárd forint értékű beruházást jelölt meg. A GKM közleményében kiemelte: a fogyasztók érdekeit szem előtt tartó szerződést kötne a szolgáltatókkal.

Amennyiben az ajánlattételt követő tárgyalások nem vezetnek eredményre, úgy új eljárás keretében dől el a frekvenciasáv hasznosításának sorsa. A tíz milliárd forint nettó összeg, és azt a szolgáltatóknak áfástól az év végéig kell befizetniük. A 20 milliárdos fejlesztésekre vonatkozóan a tárca annyit közölt, hogy azokat "az infrastruktúrával gyengén ellátott területeken" kell megvalósítani.

A Pannon a Magyar Telekom 15 évre kötött, 900 MHz-es frekvenciasávra vonatkozó koncessziós szerződése 2008. november 4-én lejár. A koncessziós szerződés értelmében a területet felügyelő miniszternek lehetősége van a koncesszió 7,5 évre szóló meghosszabbítására. A miniszter a koncessziós díj mértékét, valamint a szolgáltatók döntésének alapjául szolgáló követelményrendszert 18 hónappal a koncesszió időtartamának lejárta előtt köteles közölni.

E kötelezettségének eleget téve tájékoztatta az érintett szolgáltatókat a szerződés meghosszabbításának feltételeiről Kóka. A koncessziós szerződés értelmében a feleknek 2007. augusztus 4-ig biztosított a lehetőség a megállapodásra. Ebben az esetben még az ősz folyamán sor kerülhet a szerződések meghosszabbítására, amely lehetőséget biztosít majd a hatékony sávfelhasználást és a frekvenciagazdálkodás mindenkori optimalizálását elősegítő későbbi módosításokra.

Ellenkező esetben a Nemzeti Hírközlési Hatóság új, legfeljebb 15 évre frekvenciahasználati jogosultságot lehetővé tevő árverést vagy pályázatot ír ki, mely nem érinti a jelenlegi koncessziók 2008. november 4-i lejáratát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!