Emőke
-4 °C
9 °C

Értelmetlen a T-Mobile beolvasztása?

2005.09.06. 15:15
A Napi Gazdaság szerint a remélt 20 milliárd forintot nem lehet megspórolni a T-Mobile beolvasztásával, ráadásul a hatékonyságnövelést összevonás nélkül is végre lehetne hajtani.

Lapértesülés szerint a T-Mobile beolvasztását tervezi a Magyar Telekom. Az ezzel kapcsolatban megjelent húszmilliárdos megtakarítási várakozás túlzónak tűnik, pusztán a költségcsökkentéstől és a szinergiák kihasználásától nem várható ekkora tétel. A mobil- és vezetékes üzletág közös kezelésében rejlő lehetőségeket beolvasztás nélkül is ki lehetne használni.

Túlzó remények

A T-Mobile beolvasztását tervezi a Magyar Telekom, s a lépéstől Straub Elek elnök-vezérigazgató négy év alatt 20 milliárd forint nyereséget remél - írja a Népszabadság. A lap nem közli értesülései forrását és azt sem, miből jönne össze a meglehetősen nagy összeg.

Amennyiben valóban megvalósul a már most is százszázalékos leányvállalatként működő mobilcég beolvasztása, pusztán költségcsökkentéstől és szinergiák kihasználásától nem várható az említett tízmilliárdos nagyságrendű megtakarítás - mondta a Napi Gazdaságnak Tabányi Mónika, a Concorde részvényelemzője.

Bár a mobil- és vezetékes üzletággal is rendelkező integrált távközlési cégek mostanában kezdik felderíteni a két terület és előfizetői kör közös kezelésében rejlő lehetőségeket (kombinált ajánlatok, csomagok), a Magyar Telekom ezt beolvasztás nélkül is nyugodtan megtehetné.

Csak a vezetőkön

Ha pedig költségcsökkentésből származna az említett nyereség, az azért lenne különös, mivel a Westel/T-Mobile korábban is hatékony cégnek számított. Míg a Matávnak szocialista nagyvállalatból kellett átalakulnia, s így értelmezhető a létszámleépítés és egyéb hatékonyságjavító lépések, a Westel 30 fős cégként kezdte, s a piaci igényeknek megfelelően fejlődött.

Így a szervezetben nincs megtakarítási lehetőség, legfeljebb a felső vezetés összevonásával lehetne valamennyit megspórolni, de az valószínűleg egy-két milliárd forintnál nem lenne több.