Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Támadnak a japán processzorok

2005.12.29. 10:45
A jelenleg használatosaknál kisebb, ugyanakkor gyorsabb processzorokat tervez gyártani a 100 milliárd jenből alapítandó vegyesvállalat 2007-től.

Mikroprocesszorokat gyártó vegyesvállalat alapításáról tárgyal Japán három vezető elektronikai cége, a Toshiba Corp., a Hitachi Ltd. és a Renesas Technology Corp. (utóbbi a Hitachi Mitsubishi Electric Corp. tulajdonában van).

Kisebbek és gyorsabbak

Bár a projektről hivatalosan semmilyen részletet nem árultak el, a Nihon Keizai Simbun üzleti napilap úgy tudja, hogy a partnerek 100 milliárd jent (852 millió dollárt) invesztálnak a vállalkozásba, és a gyártás 2007-ben indulhat be. Elképzelhető, hogy az együttműködés tovább bővül, a résztvevők ugyanis közölték, hogy a szövetség nyitott további japán cégek előtt is.

A vegyesvállalat a jelenleg használatosaknál kisebb, ugyanakkor gyorsabb és kisebb áramfogyasztású speciális processzorokat fog előállítani. E piaci szegmensben jelenleg a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. a világelső, amely többek közt a Microsoft Xbox játékkonzoljához és a Nokia telefonjaihoz gyárt chipeket.

Elemzők jó irányba tett lépésnek ítélik az együttműködést, de keveslik a 100 milliárd jenes beruházást, mondván, ez túl szerény ahhoz, hogy az érintett cégek számottevően erősítsék világpiaci részesedésüket. Sokan attól is tartanak, hogy a vállalatirányítás és a használandó technológia tekintetében konfliktusok támadhatnak a partnerek között.