Márk
13 °C
28 °C

Nem gyárt több processzort a Transmeta

2005.01.05. 10:47
A Linus 'Linux' Torvalds nevével fémjelzett, energiatakarékos mobil chipekre szakosodott vállalat több millió dollár veszteséget termelt az elmúlt négy évben.

A Transmeta "teljesen újraértékeli x86-kompatibilis mikroprocesszorok tervezésére, fejlesztésére és eladására épülő jelenlegi üzleti tervét" - áll a Santa Clara-i székhelyű cég közleményében.

Processzorok gyártása és eladása helyett a Transmeta a jövőben fejlesztésre és licenceladásra összpontosít.

A váltás a zord gazdasági valóságot tükrözi. Csipet tervezni, gyártani és árusítani rendkívül költséges, akkor is ha a gyártást kihelyezik. A szellemi tulajdon eladása lényegesebben takarékosabb megoldás.

"A processzorpiacon pár esetben a gazdaságosság szükségszerűen összefügg a nagyságrendekkel. Körülbelül tízszer akkorának kellene lenniük, mint amekkorák" - értékelte a cég helyzetét Dean McCarron, a Mercury Research főelemzője a News.com-nak.

Fogy az energia

A Transmeta 2003 végétől ad el licenceket. A legutóbbi negyedévben 3,7 millió dollár bevételre tettek szert szellemi tőkéjük értékesítéséből, míg a csipek eladása 3,3 millió dollárt hozott. A cég általában húszmillió dollár veszteséget termel negyedévenként.

A Transmeta 2000-ben azzal indult, hogy energiatakarékos processzorokat gyárt notebookokba. Hatásukra az Intel fokozott erőfeszítéssel kezdte fejleszteni alacsony energiaigényű processzorait.

Míg a Transmeta idejekorán szerződött a Sonyval és másokkal, 2001 folyamán több gyártási probléma is felmerült - a cég forgalma és az újabb szerződések ügye azóta lejtmenetben van.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft