Gusztáv
-4 °C
1 °C

Tenyérreklám a kiberesőben

2005.07.25. 12:26
Japán kutatók szerint rajongunk az esőért meg a tenyerünkért, ezért zivatarral csalogatnak minket a kivetítő elé: amint felfordítjuk tenyerünket, a projektor hirdetést vetít rá.

Már minden létező módon bombáznak minket hirdetésekkel, de furfangos japán mérnökök találtak egy újabb, eddig még kihasználatlan reklámfelületet: a tenyerünket.

Csapda

#alt# Megfeszített munkájuk eredménye az információeső, amely a meteorológiai jelenség látszatát keltve ejt csapdába minket. A rendszer alapeleme egy magas állványra elhelyezett kivetítő, amelyik esőcseppeket vetít a földre. A külső szemlélő úgy látja, mintha esne az eső, tisztán láthatja, ahogy a vízcseppek elérik a felszínt, ahogy gyűrűzik a víz. A kutatók reményei szerint ez a látvány arra ösztönzi az embert, hogy bedugja kezét az esős területre és felfelé fordítsa tenyerét, írta meg az AFP.

Ha ezt megtesszük, besétálunk a csapdába. Vízcseppek helyett ugyanis hirdetés jelenik meg a tenyerünkön; a számítógép ugrik a tenyerekre, amint meglát egyet, a projector elkezdi vetíteni a meghatározott képet. Ha nem vigyázunk, egy esősnek hitt délutánon a Leárazás vagy az Akció szavak jelenhetnek meg kezünkön. A speciális reklámhordózón olyan feliratok is megjelenhetnek, mint indulj balra, mindez egy nyíllal kísérve, és ahogy közelítünk az üzlethez, a nyíl irányváltásával folyamatosan pontosíthatja az útirányt.

Személyes reklámok

A kifejlesztő Cyber Solution Laboratory, a Nippon Telegraph and Telephone leánya szerint a reklám ezen formája erősen vonzza a vásárlókat.

„Teljesen természetes hogy kitartod a tenyered, ha elkezd esni” mondta Yoko Ishii, a projekt vezetője. Az emberek szeretnek mindenféle fontos dolgot a tenyerükre írni. A tenyérre vetített hirdetés ezért értékesebb, ráadásul sokkal személyesebb, mint a házak oldalára, vagy lámpaoszlopokra kiragasztott reklámok.

A rendszer mozgókép továbbítására is alkalmas, így a későbbiekben várakozás közben majd a tenyerünkön futó reklámokkal szórakoztathatjuk magunkat. A készítők szerint pár éven belül mindennapos lesz az eszköz alkalmazása.