Klaudia
-4 °C
2 °C

Fellendülőben a számítógép-eladások

2003.11.12. 10:12
Hirtelen megugrott az asztali számítógépek értékesítése az Egyesült Államokban, amit a korszerű PC-t igénylő eszközök, például a digitális kamerák terjedése magyarázhat.
Öt-hét éve nem látott mértékű érdeklődést tapasztalt termékei iránt nemrégiben készült felmérésében az egyesült államokbeli Micro Electronics számítógépforgalmazó cég. Mind egyéni vásárlóik, mind a kisebb vállalkozások úgy nyilatkoztak, hogy hat-tizenkét hónapon belül le kívánják cserélni PC-parkjukat.

A vásárlási kedv hirtelen megugrását szakértők két tényezővel magyarázzák. Egyrészről az olyan új, gyorsan terjedő eszközök, mint az MP3-as zenelejátszók, a digitális kamerák és a DVD-lejátszók a háztartások szórakoztatóközpontjává teszik az asztali gépeket, minthogy ezekkel kell letölteni a zenéket és a videókat, ezekkel lehet feldolgozni az elektronikus formában őrzött fotókat, családi filmeket. Másrészt az internet vezeték nélküli elérési lehetőségei, elsősorban a Wi-Fi-csatolók fejlődése olyan nagy mértékben megkönnyíttette a hordozható számítógépek használatát, hogy 28 százalékkal nőtt értékesítésük, ami négyszerese az asztali gépek iránti kereslet bővülési ütemének.

A PC-eladások növekedési tempója világszinten az idei harmadik negyedévben 16 százalékra gyorsult és a Bear, Stearns, továbbá az International Data piackutatató egybehangzóan 17 százalékot vár a negyedik negyedre, illetve 15 százalékot a jövő évre - tudósít a Business Week. "A fogyasztók kezdenek úgy tekinteni a PC-re, mint olyan erőforrásra, amelyre szükségük van a háztartásukban" - állítja Rich Hall, a San Franciscó-i Odyssey kutatója.

Mindez nem jelenti azt, hogy a számítógépgyártó vállalatok vezetői kényelmesen hátradőlhetnek székükben. A Bear, Stearns becslése szerint az értékesített darabszám megugrása ellenére a bevétel értékben csak egy százalékkal nő, mivel az árak esnek. Így csak a leghatékonyabb gyártók fognak profitot elérni, különösen, hogy a nagyobb vállalatok informatikai költekezése várhatóan nem nő számottevően a jövő év nagyobbik részében. A legnagyobb forgalmazók közül a Dell Inc. 15,4 százalékkal növelte eladásait folyó pénzügyi negyedévében és 24 százalékos profitrátát vár. A HP, amely tavaly több 300 millió dollárt bukott a PC-üzleten, idén kimászhat a gödörből. Ez sokkal jobb eredmény lenne, mint amire a második vonalbeli Fujitsu és Toshiba számíthat.