Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Tőzsdén kereskednek a processzoridővel

2005.02.17. 11:26
A Sun Microsystems és az Archipelago Holdings létrehozták az első olyan börzét, ahol a vállalatok számítógépek teljesítményével, azaz processzoridővel kereskedhetnek.

Az Archipelago tőzsdei vállalat olyan új elektronikus kereskedési környezetet hoz létre, amelyben az ügyfelek bármikor eladhatják fölösleges számítási kapacitásukat, vagy plusz processzoridőt vehetnek. Így a vállalatoknak mindig csak annyi számítási teljesítménnyel kell rendelkezniük, amennyire valóban szükségük van, és a cég sajtóközleménye szerint ilyen még nem volt a számítástechnikában.

Az új kereskedelmi modell a Sun azon víziójára épít, amely szerint hamarosan nem a számítógép, a hardver lesz a legfőbb termék, hanem a számítási kapacitás, amelyet hatalmas szerverekről osztanak szét az ügyfeleknek, akiknek emiatt nem kell többé karbantartással vacakolniuk.

Az Archipelago Exchange technológiai igazgatója, Steve Rubinow elmondta, hogy a számítógépes teljesítménnyel való tőzsdei kereskedésben nagy lehetőséget lát, és szerinte az alaprendszerükön bármilyen áruval lehetne kereskedni.