Ferenc
10 °C
29 °C

Újra tévét gyárt a Videoton

2005.08.02. 09:21
Több hitelező kezdeményezésére várhatóan felszámolják a Videoton Holding Rt. többségi tulajdonában lévő, ugyancsak székesfehérvári székhelyű VT-Circuits Nyomtatott Áramkörgyártó Kft.-t. A cégcsoportnál ősszel három új program kezdődik, többek között újraindul a tévégyártás is.

Bár jogerős döntés még nincs, több hitelező kezdeményezésére várhatóan felszámolják az utóbbi időben egyre kevesebb megrendeléshez jutó, s jelentős tartozást felhalmozó VT-Circuits Nyomtatott Áramkörgyártó Kft.-t. - erősítette meg Sinkó Ottó, a többségi tulajdonos Videoton Holding Rt. vezérigazgatója. (A VT-Circuits a Magyarországi Nyomtatott Áramkörgyártó Technológiai Kft. a birtokában van, amely 80 százalékban a Videoton, 20 százalékban pedig a német RS Engineering GmbH tulajdona.)

Nehéz helyzetben

Sinkó elmondta, hogy a 185 dolgozót foglalkoztató cég - amely az elmúlt évek során jelentős veszteséget halmozott fel - azért került nehéz helyzetbe, mert a megrendelők a nyomtatott áramkörök gyártását a hazainál kisebb előállítási költségek miatt fokozatosan a Távol-Keletre, elsősorban Kínába telepítették.

A vezérigazgató hozzátette, hogy a nyáküzem várhatóan augusztus végéig működik majd. A 185 dolgozónak a cégcsoport más üzemeiben kínálnak munkát. Erre az ad lehetőséget, hogy ősztől többek közt - újraindul a tévék gyártása is. Néhány nappal ezelőtt ugyanis megállapodást kötöttek egy vezető televíziógyártóval arról, hogy évente több tízezer DLP technológiával készülő projektoros berendezés készül majd Székesfehérváron.

Sinkó egyelőre sem a Magyarországra települő gyártó nevét, sem pedig a beruházás összegét nem kívánta nyilvánosságra hozni, csupán annyit közölt, hogy a Videoton mintegy 150 millió forintos költséggel már kialakította a leendő gyártóterület infrastruktúráját. A televíziók alkatrész alapú gyártását a Videoton végzi. Ehhez a belső átcsoportosításokon túl még mintegy 50 új dolgozóra is szükség lesz.

Előkészületek

A tévék prototípusai már elkészültek, s néhány héten belül a sorozatgyártás is elkezdődik. Szeptemberben ugyancsak elkezdődik a termelés abban a Videoton ipari park területén lévő mintegy 7 ezer négyzetméteres üzemben is, amelyben elektronikai és finommechanikai szerelést végez majd egy cég. Sinkó ennek a partnernek a nevét sem kívánta nyilvánosságra hozni, azt azonban elmondta, hogy az ősszel 100 dolgozóval indul a termelés, s a foglalkoztatottak száma 2007 végére várhatóan eléri majd a 400-500-at.

Ugyancsak az ősztől bővíti termelését az elsősorban háztartási gépekbe való érzékelőket gyártó Videoton Sensor & Controls Kft. Ezzel párhuzamosan a jelenlegi 200 fős létszámot 260-ra növelik.