Judit
2 °C
7 °C

Újra tévét gyárt a Videoton

2005.08.02. 09:21
Több hitelező kezdeményezésére várhatóan felszámolják a Videoton Holding Rt. többségi tulajdonában lévő, ugyancsak székesfehérvári székhelyű VT-Circuits Nyomtatott Áramkörgyártó Kft.-t. A cégcsoportnál ősszel három új program kezdődik, többek között újraindul a tévégyártás is.

Bár jogerős döntés még nincs, több hitelező kezdeményezésére várhatóan felszámolják az utóbbi időben egyre kevesebb megrendeléshez jutó, s jelentős tartozást felhalmozó VT-Circuits Nyomtatott Áramkörgyártó Kft.-t. - erősítette meg Sinkó Ottó, a többségi tulajdonos Videoton Holding Rt. vezérigazgatója. (A VT-Circuits a Magyarországi Nyomtatott Áramkörgyártó Technológiai Kft. a birtokában van, amely 80 százalékban a Videoton, 20 százalékban pedig a német RS Engineering GmbH tulajdona.)

Nehéz helyzetben

Sinkó elmondta, hogy a 185 dolgozót foglalkoztató cég - amely az elmúlt évek során jelentős veszteséget halmozott fel - azért került nehéz helyzetbe, mert a megrendelők a nyomtatott áramkörök gyártását a hazainál kisebb előállítási költségek miatt fokozatosan a Távol-Keletre, elsősorban Kínába telepítették.

A vezérigazgató hozzátette, hogy a nyáküzem várhatóan augusztus végéig működik majd. A 185 dolgozónak a cégcsoport más üzemeiben kínálnak munkát. Erre az ad lehetőséget, hogy ősztől többek közt - újraindul a tévék gyártása is. Néhány nappal ezelőtt ugyanis megállapodást kötöttek egy vezető televíziógyártóval arról, hogy évente több tízezer DLP technológiával készülő projektoros berendezés készül majd Székesfehérváron.

Sinkó egyelőre sem a Magyarországra települő gyártó nevét, sem pedig a beruházás összegét nem kívánta nyilvánosságra hozni, csupán annyit közölt, hogy a Videoton mintegy 150 millió forintos költséggel már kialakította a leendő gyártóterület infrastruktúráját. A televíziók alkatrész alapú gyártását a Videoton végzi. Ehhez a belső átcsoportosításokon túl még mintegy 50 új dolgozóra is szükség lesz.

Előkészületek

A tévék prototípusai már elkészültek, s néhány héten belül a sorozatgyártás is elkezdődik. Szeptemberben ugyancsak elkezdődik a termelés abban a Videoton ipari park területén lévő mintegy 7 ezer négyzetméteres üzemben is, amelyben elektronikai és finommechanikai szerelést végez majd egy cég. Sinkó ennek a partnernek a nevét sem kívánta nyilvánosságra hozni, azt azonban elmondta, hogy az ősszel 100 dolgozóval indul a termelés, s a foglalkoztatottak száma 2007 végére várhatóan eléri majd a 400-500-at.

Ugyancsak az ősztől bővíti termelését az elsősorban háztartási gépekbe való érzékelőket gyártó Videoton Sensor & Controls Kft. Ezzel párhuzamosan a jelenlegi 200 fős létszámot 260-ra növelik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?