Auguszta
-3 °C
2 °C

Budapesten 2006-tól lesz 3G

2004.08.31. 12:07
A mobilcégek maguk dönthetnek arról, hogy milyen ütemben építik ki harmadik generációs hálózatukat, de 2008. január elsején már a lakosság harminc százalékának el kell érnie az új szolgáltatást. Budapest belvárosában 2006-ig kell kiépíteniük a szélessávú mobilhálózatot.
Jó időben írták ki a harmadik generációs mobilkommunikációs szolgáltatás nyújtására kiírt pályázatot, mivel a tőke számára a távközlés újra vonzóvá vált, és a sikeres tender újra nagy lendületet adhat a magyar távközlés fejlődésének, mondta Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke kedden. Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter szerint jelenleg négy-öt szolgáltató érdeklődik a licencek iránt.

Kedvező feltételek

Pataki Dániel elmondta: alapvetően a szolgáltatókra, illetve a piacra akarják bízni, hogy milyen ütemben fejlődik ki az UMTS-hálózat Magyarországon, de feltételül szabják, hogy 2008. január elsején már a lakosság harminc százalékának el kell érnie a szolgáltatást. Budapest tágan értelmezett belvárosában már 2006 januárjától elérhetővé kell tenniük az új hálózatot.

A négy Universal Mobile Telecommunitation System (UMTS) blokkra kiírt pályázat során az NHH a társadalmi haszon maximalizálására törekszik akkor, amikor a négy blokkot egyenként tizenöt évre írja ki az egyenlő esélyekkel induló szolgáltatók számára. A blokkokat elnyerő pályázóknak még az idén 5,5 milliárd forintot kell fizetniük első részletként. A teljes összeget a pályázatban nem határozták meg, ezt a szolgáltatóknak kell megajánlaniuk kétféleképpen: egyrészt fizethetnek a majdani szolgáltatás árbevételének arányában, másrészt egy fix összeget is felajánlhatnak az NHH-nak.

Új cégeket várnak

A NHH és az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal (IHM) döntése értelmében a négy blokk közül hármat a már jelenleg is itt lévő három mobilszolgáltató vásárolhat meg, míg a negyedik blokkot csak újonnan belépő cég veheti meg. Az új belépő egyébként 1800-as és 900 MHz-es GSM frekvenciát is vásárolhat.

Az újonnan belépő szolgáltató előnye a már itt lévőkkel szemben egyebek között az lesz, hogy részletfizetést kaphat, és számára a hatóság nem ír elő lefedettségi követelményt. Az új szolgáltatónak adott előnyösebb feltételek miatt azonban nem sérül a verseny, mivel a régi szolgáltatók is élhetnek opciókkal. Például a meglévő szolgáltatók az UMTS-blokk megvásárlásakor hozzájuthatnak egy plusz 1800 MHz-es frekvenciához. Opcionális lehetőség az is, hogy a három blokk közül kettőnél szintén élhetnek részletfizetéssel a vevők.

Az elnök elmondta, hogy az új szolgáltatónak fenntartott frekvenciát csak új belépőnek adják el, ha nem lesz már most jelentkező, akkor két évig nem hirdetik meg újra. Ha a régieknek fenntartott három blokkból valamelyik nem kel el, akkor azt csak egy év múlva próbálják meg eladni ismét. Ebből következően a már itt lévő szolgáltatók mindegyike csak egy-egy blokkot vehet meg most.

Az UMTS helyzete
Az UMTS-szolgáltatás segítségével álló helyzetben másodpercenként két megabitnyi adat átvitele lehetséges, míg kisebb sebességű mozgás esetén 512 kilobites sebesség érhető el. Ha valaki nagy sebességgel utazik járművel, az adatátvitel másodpercenként 144 kilobitre csökken. Az UMTS vagy más néven 3G, azaz harmadik generációs mobilszolgáltatás a világ első olyan globális földfelszíni és műholdas kommunikációs rendszere, amely a föld bármelyik pontján elérhetővé teszi a felhasználókat, és nagy sebességű adatátvitelt valósít meg. Segítségével a megfelelő mobiltelefonokkal multimédiás tartalmak továbbíthatók és tölthetők le, így például mozgófilmek átvétele és átadása. Az UMTS révén tovább élénkülhet az elektronikus kereskedelem is.

Az Európai Unió tagállamaiban már több UMTS-licencet eladtak, de csillagászati összegekért, és a távközlési cégeknek nem maradt pénzük a hálózat fejlesztésére, ráadásul a tőkepiac ebben az időszakban jelentősen leértékelte a távközlési és az internetes cégeket. Magyarország már az ezredforduló táján többször is ki akart írni UMTS-pályázatot, de a piaci viszonyokra hivatkozva rendre elhalasztották. Most a kormányzat szerint elképzelhető, hogy sikeres lesz a pályázat.