Aliz
6 °C
14 °C

Olcsóbb lemezekkel a letöltések ellen

2003.09.04. 12:07
A világ legnagyobb lemezkiadója, a Universal Music Group októbertől mintegy negyedével csökkenti zenei CD-lemezei árát, versenybe szállva az online zeneterjesztés térhódításával. A bejelentés egy nappal követi egy piackutató cég jóslatát, miszerint a jövő az online letöltéseké és a lehívásos szolgáltatásoké, a CD és a DVD pedig fokozatosan jelentőségét veszti. Egyelőre még nem tudni, hogy az Universal Magyarországon is csökkenti-e a műsoros CD-k árát, a zenei DVD-ket azonban a jövő héttől 17-27 százalékkal olcsóbban adja a cég.
Egy nappal azután, hogy a Forrester Research piackutató cég jelentése a CD és a DVD halálát jósolta, a világ legnagyobb lemezkiadója bejelentette, hogy drasztikusan csökkenti zenei CD-lemezei árát. A Universal Music Group szerdai közleménye szerint a cég október elsejétől csökkenti nagykereskedelmi árait, így a zenei CD-lemezek ajánlott fogyasztói ára 13 dollárra zuhanhat, szemben a jelenlegi 17-19 dolláros árral. A céghez, mely a Vivendi Universal leányvállalata, több lemezkiadó is tartozik, köztük a Decca, a Deutsche Grammophon, az Interscope Geffen A&M Records, az Island Def Jam Music Group és a Philips.

A DVD-k már olcsóbbak

Az árcsökkentéssel kapcsolatban megkerestük a a cég magyar leányvállalatát, a Universal Music Kft-t is. A cég értékesítési igazgatója úgy fogalmazott: itthon már tavaly szeptemberben árat csökkentett a cég magyar leányvállalata, akkor az új, teljes árú CD-k javasolt fogyasztói árát 15 százalékkal, a középkategóriás lemezekét pedig 19 százalékkal vitte lejjebb. Az új, teljes árú CD-lemezek javasolt fogyasztói ára jelenleg 4450 forint. Az igazgató arra vonatkozóan nem tudott tájékoztatást adni, hogy idén tovább csökkentik-e a zenei CD-k árát Magyarországon.

A zenei DVD-k árát a cég itthon tovább csökkenti. Szeptember 10-től ezen termékek javasolt fogyasztói árát a jelenlegi 7300 forintról 5300-6000 forint közöttire szállítja le, tudtuk meg a cég értékesítési igazgatójától.

Kevesen vesznek SACD-t

A Universal Music októbertől csökkenti a hagyományos CD-nél sokkal jobb hangminőséget nyújtó SACD formátumú lemezek árát is. A multicsatornás rendszerrel rendelkező, csak SACD-lejátszóval hallgatható lemezek javasolt fogyasztói ára a jelenlegi 6400 forint helyett októbertől 5200 lesz. Az SACD lemezek forgalma jelenleg elenyésző Magyarországon, az igazgató szerint ez főleg az SACD-lejátszók százezer forinti árának tudható be, mely hátráltatja az új formátum terjedését.

Előretörnek a letöltések

Mint korábban írtuk, a Forrester jóslata szerint öt év múlva az összes eladott zene egyharmada letöltés útján kerül majd a vásárlókhoz. Úgy becsülik, hogy 2005-re a filmek 15 százalékát lehívásos (on-demand) szolgáltatások útján nézik majd az emberek, és nem videón vagy DVD-n. A cég szerint a zeneeladások több mint félmilliárd dollárral nőhetnek 2004-ben az online eladásoknak köszönhetően, a CD-eladásokból származó bevételek viszont 19 százalékkal eshetnek vissza 2008-ra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?