Vencel
15 °C
23 °C

Olcsóbb lemezekkel a letöltések ellen

2003.09.04. 12:07
A világ legnagyobb lemezkiadója, a Universal Music Group októbertől mintegy negyedével csökkenti zenei CD-lemezei árát, versenybe szállva az online zeneterjesztés térhódításával. A bejelentés egy nappal követi egy piackutató cég jóslatát, miszerint a jövő az online letöltéseké és a lehívásos szolgáltatásoké, a CD és a DVD pedig fokozatosan jelentőségét veszti. Egyelőre még nem tudni, hogy az Universal Magyarországon is csökkenti-e a műsoros CD-k árát, a zenei DVD-ket azonban a jövő héttől 17-27 százalékkal olcsóbban adja a cég.
Egy nappal azután, hogy a Forrester Research piackutató cég jelentése a CD és a DVD halálát jósolta, a világ legnagyobb lemezkiadója bejelentette, hogy drasztikusan csökkenti zenei CD-lemezei árát. A Universal Music Group szerdai közleménye szerint a cég október elsejétől csökkenti nagykereskedelmi árait, így a zenei CD-lemezek ajánlott fogyasztói ára 13 dollárra zuhanhat, szemben a jelenlegi 17-19 dolláros árral. A céghez, mely a Vivendi Universal leányvállalata, több lemezkiadó is tartozik, köztük a Decca, a Deutsche Grammophon, az Interscope Geffen A&M Records, az Island Def Jam Music Group és a Philips.

A DVD-k már olcsóbbak

Az árcsökkentéssel kapcsolatban megkerestük a a cég magyar leányvállalatát, a Universal Music Kft-t is. A cég értékesítési igazgatója úgy fogalmazott: itthon már tavaly szeptemberben árat csökkentett a cég magyar leányvállalata, akkor az új, teljes árú CD-k javasolt fogyasztói árát 15 százalékkal, a középkategóriás lemezekét pedig 19 százalékkal vitte lejjebb. Az új, teljes árú CD-lemezek javasolt fogyasztói ára jelenleg 4450 forint. Az igazgató arra vonatkozóan nem tudott tájékoztatást adni, hogy idén tovább csökkentik-e a zenei CD-k árát Magyarországon.

A zenei DVD-k árát a cég itthon tovább csökkenti. Szeptember 10-től ezen termékek javasolt fogyasztói árát a jelenlegi 7300 forintról 5300-6000 forint közöttire szállítja le, tudtuk meg a cég értékesítési igazgatójától.

Kevesen vesznek SACD-t

A Universal Music októbertől csökkenti a hagyományos CD-nél sokkal jobb hangminőséget nyújtó SACD formátumú lemezek árát is. A multicsatornás rendszerrel rendelkező, csak SACD-lejátszóval hallgatható lemezek javasolt fogyasztói ára a jelenlegi 6400 forint helyett októbertől 5200 lesz. Az SACD lemezek forgalma jelenleg elenyésző Magyarországon, az igazgató szerint ez főleg az SACD-lejátszók százezer forinti árának tudható be, mely hátráltatja az új formátum terjedését.

Előretörnek a letöltések

Mint korábban írtuk, a Forrester jóslata szerint öt év múlva az összes eladott zene egyharmada letöltés útján kerül majd a vásárlókhoz. Úgy becsülik, hogy 2005-re a filmek 15 százalékát lehívásos (on-demand) szolgáltatások útján nézik majd az emberek, és nem videón vagy DVD-n. A cég szerint a zeneeladások több mint félmilliárd dollárral nőhetnek 2004-ben az online eladásoknak köszönhetően, a CD-eladásokból származó bevételek viszont 19 százalékkal eshetnek vissza 2008-ra.