Aliz
6 °C
14 °C

A UPC szerint a költségek növelése indokolta a díjemelést

2002.01.14. 14:43
Kizárólag a költségek növekedése indokolta a UPC átlagosan 16 százalékos díjemelését, melyet a cég 54 különböző hálózatán hajtott végre országszerte - közölte Szűcs László, a társaság média és sajtókapcsolati igazgatója hétfőn. A szóvivő hozzátette: sajnálják és furcsállják, hogy az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt anélkül tett bejelentést a Gazdasági Versenyhivatalnál, hogy előtte megpróbálta volna megérteni, vagy megismerni a díjemelés szakmai indokait.
A UPC Magyarország szóvivője szerint az átlagosan 16 százalékos emelést az is indokolta, hogy az infláció mellett emelkedtek a hatósági-, szerzői jogi- és műsordíjak. Növelte a költségeket az is, hogy a UPC-nek a kódoltan sugárzott tévéadások továbbítása után díjat kell fizetnie.

A fogyasztóvédők szerint indokolatlanul magas az áremelés mértéke

A civil fogyasztóvédők álláspontja szerint a szolgáltatói önköltségek nem emelkedtek oly mértékben, mint a szolgáltatási díjak. Az OFE hasonló lépésre készül a kispesti kábeltelevíziós szolgáltató, az EMKTV Kispest ellen is. A civil fogyasztóvédők azt remélik, hogy a versenyhivatal az árakat tisztességtelenül megállapítottnak, túlzottan magasnak minősíti, amelyek meghaladják a vállalkozás gazdaságilag indokolt költségeit és a tisztességes nyereséget.

Előfizetői felmérésre alapozták a bővítést

Az igazgató kifejtette: a cég az előfizetői visszajelzések és felmérések alapján bővítette szolgáltatásait, ezért nem elfogadható az egyesület azon érvelése, miszerint anélkül emelték az inflációt meghaladóan az előfizetői díjakat, hogy hajlandók lennének érdemben kommunikálni a fogyasztókkal, illetve javítanának a szolgáltatás minőségén.

Szűcs László szerint azért is meglepte őket a bejelentés, mert a kábeltelevíziós szolgáltatásról hiányos ismeretekkel rendelkező civil szervezetet éppen a közelmúltban biztosította együttműködési készségéről a UPC.

A UPC szerint más cégek nagyobb mértékben emeltek árat

Az igazgató elmondta: meglepőnek tartják azt is, hogy az egyesület éppen a UPC-vel szemben tett bejelentést, noha más nagyobb kábelszolgáltatók jelentősebb mértékben emelték díjaikat. "Az egyesület feltehetően arról sem szerzett tudomást, hogy a UPC bevezette a fél- és egyéves előfizetési lehetőséget, amelyhez egy-, illetve kéthavi díjkedvezmény kapcsolódik, s így a nézők gyakorlatilag a tavalyi díjaknál olcsóbban is hozzájuthatnak idén a kábeltévés szolgáltatásokhoz" - tette hozzá.

Az igazgató szerint a versenyhivatali vizsgálatban nincs semmi rendkívüli, hiszen a GVH az egyesület lépésétől függetlenül, minden évben rendszeresen megvizsgálja, hogy a Hírközlési Felügyeletnél már bejelentett díjemelés arányban áll-e a költségek növekedésével. Aláhúzta: a hivatal a díjemelések miatt az elmúlt években egyszer sem állapított meg erőfölénnyel való visszaélést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?