Benedek
-5 °C
5 °C

Kitelepüléssel fenyegetőznek az amerikai tech-vállalatok

2006.05.16. 08:58
A versenyképességüket féltő technológiai nagyvállalatok a képzett munkaerőre vonatkozó bevándorlási szabályok könnyítéséért lobbiznak Washingtonban. Többek között a Microsoft Corp., az Oracle Corp. és az Intel Corp. is azt állítja, arra kényszerülhet, hogy bizonyos kutatási és fejlesztési tevékenységeit az Egyesült Államokon kívülre telepítse, amennyiben a washingtoni törvényhozás nem teszi lehetővé a képzett munkaerő beáramlását az országba. A világ legnagyobb félvezetőgyártója egyes tevékenységeit már elkezdte kiszervezni Kanadába, Írországba és Izraelbe.

A technológiai szektor vezető vállalatai, többek között a Microsoft Corp., az Oracle Corp. és az Intel Corp. is arra kényszerülhet, hogy bizonyos kutatási és fejlesztési tevékenységeiket az Egyesült Államokon kívülre telepítsék, amennyiben a washingtoni törvényhozás nem teszi lehetővé a képzett munkaerő beáramlását az országba - derül ki a vállalatvezetők állásfoglalásaiból, melyeket a Bloomberg idéz.

Bevándorlási vita

Az Egyesült Államokban hónapok óta éles vita folyik a bevándorlási szabályokról, ugyanis míg egyre több kutatás-fejlesztési állás betöltetlen marad a külföldi szakemberek beutazási nehézségei miatt, addig egyre többet hallani az országot elárasztó szakképzetlen, illegális bevándorlókról és az azok jelentette veszélyről. A szenátusi tervek szerint a képviselők a jelenlegi 77 ezerről 115 ezerre növelnék a szakképzettekre vonatkozó H-1B vízum éves keretét, ezzel téve lehetővé, hogy a munkaerő-kínálatnak ez a szegmense könnyebben tudjon letelepedni az USA-ban.

A tervezetet a helyi mérnököket képviselő szervezeten túl számos amerikai politikus is ellenzi, ők ugyanis először megszigorítanák a jelenlegi szabályozást és a határőrizetet, és csak ezek után nyitnának új kapukat a bevándorlók előtt. Döntés egyelőre még nem született, de optimizmusra adhat okot, hogy George W. Bush amerikai elnök is támogatja a módosítást. A bevándorlási szabályokat 2004-ben a technológiai iparág visszaesése miatt szigorították meg.

Bill Gates szervezkedik

A vízumszabályok könnyítéséért az amerikai üzleti élet nagyágyúi már hónapok óta lobbiznak. Bill Gates, a Microsoft első embere legutóbb márciusban találkozott befolyásos kongresszusi képviselőkkel, hogy a szoftvervállalat "törvényhozási prioritásairól" tájékoztassa őket. Craig Berrett, az Intel elnöke arra hívta fel a közelmúltban a figyelmet, hogy a képzett munkaerő beengedése az országba az amerikai gazdaság versenyképességének záloga. Az idő azonban egyre fogy, amit az is mutat, hogy a világ legnagyobb félvezetőgyártója ugyan már tíz éve kiáll a vízumszabályok könnyítése mellett, de ezzel párhuzamosan egyes tevékenységeit már elkezdte kiszervezni Kanadába, Írországba és Izraelbe, mivel ezekben az országokban lazább a bevándorlási szabályozás, mint az Egyesült Államokban.