Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Mobiltelefont gyártanak Veszprémben

2004.12.02. 16:42
A német Balda AG mobiltelefont gyártó üzemet nyitott meg a dunántúli városban. A létesítmény méretét és az ott ddolgozók számát már jövőre bővítik.
Kétmillió eurós beruházással mobiltelefonokat gyártó üzemet avatott fel Veszprémben a német Balda AG. A Videotontól bérelt, háromezer négyzetméter alapterületű üzemcsarnokot jövőre nyolcezer négyzetméteresre fejlesztik, és a mostani száztizennégy fős dolgozói létszámot 2005. végére legalább nyolcszázra kívánják növelni, mondta el az üzemavatón Rainer Frilling, a Balda AG értékesítési vezetője.

Képzettségre mentek

Az értékesítési vezető elmondta, hogy cégük tizenhat százalékos részesedésével a mobiltelefon-piac második legnagyobb beszállítója, és legnagyobb márkákkal - Motorola, Nokia, Siemens és Sony Ericsson - van üzleti kapcsolatuk. A Balda AG összesen hétezer dolgozót foglalkoztat, és gyáregysége van Kínában, Malajziában és Brazíliában, jövőre pedig Mexikóban és Indiában is megjelennek. Európában csak Németországban vannak üzemeik, így a veszprémi fejlesztésnek különös jelentősége van az európai piacon.

A Magyarországra nem az olcsó, hanem a képzett munkaerő miatt jöttek, és a cég a mobiltelefonok előállításán túl gyárt még gyógyászati eszközöket és az autóipar részére kisebb műanyag alkatrészeket is. Rainer Frilling az üzemavatót követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Balda AG a múlt évben 280 millió euró árbevételt ért el, az idei évre pedig 370 milliót terveztek.

Titkos adatok

Jövőre több millió eurót fordítanak a cégnél fejlesztésekre, de az igazgató egyelőre nem akart konkrét adatokat közreadni a jövő évi fejlesztéseikről és azok konkrét összegeiről, mint ahogy az új üzem kapacitásáról és tervezett árbevételről sem adtak tájékoztatást.