Szilárda
0 °C
6 °C

Jegyre adják majd az új Windowst?

2006.08.23. 11:48
Érdekes trükköt eszelt ki a Microsoft: karácsonykor nem dobja piacra a várva-várt Windows Vistát, de a számítógépet vásárlók kuponokat kaphatnak, amelyekkel majd - egyszer valamikor - megszerezhetik az új operációs rendszert.

Bármilyen kis segítség jól jön a számítógépgyártóknak, hogy az év végi ünnepi szezonban növelni tudják az eladásaikat. Attól félnek ugyanis, hogy idén gyalázatos eredményeik lesznek, mert a fogyasztók nagy része úgy dönt majd, hogy a vásárlással megvárják a régóta halogatott Windows Vista megjelenését. A Microsoft tervei szerint az operációs rendszer januárban lesz kész.

A Microsoft e gondok enyhítése érdekében karácsonyi akciókat tervez, állítja Kevin Kutz, a Microsoft Windows klienseivel foglalkozó csoport munkatársa, részleteket azonban nem árult el. Korábbi feltételezések szerint kuponokat lehet majd szerezni, amelyet később be lehet váltani Vistára, de még kérdéses, hogy miként lehet hozzájuk jutni: új számítógép vásárlásakor, vagy akár külön is?

A Vista lesz a Microsoft első teljesen új operációs rendszere 2001 októbere, a Windows XP megjelenése óta. A Vista kiadását sorozatosan elhalasztották, de a Microsoft azt állítja, hogy most már semmi sem téretheti el az aktuális menetrendtől. Eszerint a Vista üzleti változata idén novemberben, azaz alig több mint három hónap múlva a boltok polcaira kerül, a fogyasztóknak szánt csilivili verziók meg januárban érkeznek.

Egymillióval kevesebb eladott gép

Persze a Microsoft nagyon ügyesen ébren tudja tartani a termékeinek megjelenésével kapcsolatos kételyeket. Múlt hónapban Kevin Johnson, a Windows oprendszerrel is foglalkozó divízió társelnöke azt mondta, hogy egyáltalán nem fognak hezitálni, ha minőségi hiányosságok miatt tovább kell késleltetni a rendszer megjelenését, májusban meg a cég vezérigazgatója, Steve Ballmer adott nem túl bizakodó nyilatkozatokat.

A számítógépgyártók eleinte abban reménykedtek, hogy karácsonyra új processzorokkal, csipkészletekkel és operációs rendszerrel állhatnak a fogyasztók elé, és mindenki le akarja majd cserélni elavult rendszerét, de számítósuk nem vált be. A Microsoft ugyanis márciusban bejelentette, hogy csak jövő januárban jelenik meg a Vista. E késés hatására a Gartner piacelemző cég módosította a számítógép-eladásokra vonatkozó előrejelzését, és egymillióvalkevesebb eladott számítógépre számítanak idén.