Konrád
8 °C
26 °C

A Vodafone visszakér 50 milliárd eurót

2004.06.09. 15:19
Német politikusok általános felháborodással fogadták a Vodafone GmbH terveit, miszerint a Mannesmann néhány évvel ezelőtti - fiaskónak bizonyult - átvétele miatt 2004-ben és a következő években összesen mintegy 50 milliárd eurós (12 540 milliárd forintos) adójóváírást kíván igénybe venni. A konstrukció viszont jogilag támadhatatlannak tűnik.
A düsseldorfi székhelyű Vodafone GmbH a Mannesmann vitatott átvétele miatt 50 milliárd eurós adójóváírást kíván igénybe venni, röppent fel a hír a német sajtóban. A "részértékleírás" (Teilwertabschreibung) néven ismert adókedvezmény ilyen mértékű kiaknázása eddig példátlan, emlékeztet a dpa.

A hírügynökség értesülései szerint a lépés 25 milliárd eurós adómegtakarítást és hosszú évekig adómentességet hozhat a Vodafone számára.

A berlini Tagesspiegel és a bonni General-Anzeiger a hétvégén a Vodafone felügyelőbizottságához közeli forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy a mobilcég mintegy 50 milliárd eurós összértékben adóleírásokat kezdeményezett az illetékes adóhivatalnál.

Egyre csökkent az ár

A brit Vodafone 1999/2000 fordulóján, drámai átvételi csatározásokat követően közel 200 milliárd euróért (50 170 milliárd forintért) vásárolta meg a német Mannesmann mobilcéget. A Mannesmann részvényeseknek akkor 353 eurót érő Vodafone részvényeket ajánlottak fel.

Az így megszerzett részvénycsomagot egy luxemburgi Vodafone leányvállalaton keresztül 146,928 milliárd euróért, vagyis 309 eurós árfolyamon adták el a német Vodafone GmbH-nak.

Egy évvel később a német leányvállalat túlzott mértékűnek nevezte ezt az árat, és könyvelésében kereken 200 euróra változtatta a részvények értékét. Ez mintegy 50 milliárd eurós veszteségnek felel meg. A Vodafone most ezt a veszteséget kívánja szembeállítani az azóta keletkezett nyereségével.

'Adójogi perverzió'

A német politikai élet képviselői pártállástól függetlenül disznóságnak, rablásnak, adójogi perverziónak, hihetetlen botránynak tartják az adóleírásra tett kezdeményezést. A berlini pénzügyminisztérium megütköztető eljárásról beszél, és bejelentette az eset azonnali jogi vizsgálatát.

Elismert német adójogi szakértők szerint viszont jogilag nem támadható a Vodafone eljárása. Problémásak ugyanakkor azok az esetek, amikor a cégvásárlásokat részvényekkel bonyolítják, majd adójóváírást vesznek igénybe.

A kereskedelmi jog alapján az értékcsökkenést könyvelésükben szerepeltetniük kell a cégeknek. Keményebb dió viszont az ügylet adójogi megítélése. A német értékpapír-tulajdonosok érdekvédelmi egyesületének vezetője, Ulrich Hocker szerint a Vodafone-nak világossá kell tennie a pénzügyi szervezetek számára, hogy a bírált esetben tartós és hosszú távú értékcsökkenésről van szó.

Nem volt megjósolható

A Vodafone időközben visszautasította az adójogi lépését ért kritikákat. Az adóelőnyök nem képezték részét a Mannesmann-csoport megvásárlásának, közölte szerdán a mobilcég szóvivője, Jens Kürten.

Az akkori részvényárat nem pumpálták fel mesterségesen, hanem tisztán piaci ár volt. Senki nem tudhatta, hogyan alakulnak 2001. és 2002. során a távközlési piaci árfolyamok, hangsúlyozta a szóvivő. A cégátvétel egyetlen mozgatórugója a Mannesmann mobil üzletága volt. A cégcsoport értékét a Vodafone utólag 50 milliárd euróval lefelé korrigálta, és erre az összegre igényelték az adójóváírást.

Per a jutalmak miatt

A düsseldorfi tartományi bíróságon eközben lassan lezárul a Mannesmann-perben a bizonyítékok összegyűjtése. Január óta a cég hat top-menedzsere és szakszervezeti vezetője ellen folyik eljárás. A vádirat szerint hűtlen kezelés illetve ebben való segédkezés róható Josef Ackermann, a Deutsche Bank elnöke, Klaus Esser korábbi Mannesmann ügyvezető és Klaus Zwickel korábbi szakszervezeti vezető terhére. A per középpontjában a Vodafone-ügylet nyomán kifizetett kereken 60 millió eurós jutalmak állnak.