Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

A Vodafone várja a hírközlési törvény felülvizsgálatát

2002.06.05. 14:07
A Vodafone a hírközlési törvény felülvizsgálatát és a piaci verseny támogató szabályozást vár az új kormánytól - közölték a vállalat szerdai sajtótájékoztatóján. Kiderült továbbá: a mobilszolgáltató idén elindítja GPRS szolgáltatását és elképzelhető, hogy az MMS-re is rányújthatják kezüket az előfizetők idén.
Magyarország harmadik mobilszolgáltatója, a Vodafone hatszázezer előfizetővel rendelkezett május végén - derült ki Vitai Attila vezérigazgató szavaiból. Vitai elmondta, a vállalat operatív nyeresége évente 40-50 százalékkal nő, a Vodafone üzemeltetése 2002 végére nyereségessé válik, csak az infrastruktúra fejlesztésébe fektetett összeg billenti negatívba a mérleget. A szolgáltató ezen túl, idén nyáron fél tucat új szolgáltatás beindításával szolgáltatások terén utoléri a piacvezető Westelt.

Hatalmi klímaváltozás

Eredmények
A Vodafone márkanéven működő V.R.A.M. Rt. 2001-ben 27,4 milliárd forint adózás előtti veszteséget mutatott ki mérlegében, szemben az egy évvel korábbi 26,4 milliárd forinttal. A társaság által szerdán közzétett adatok szerint a Vodafone tavaly 19,9 milliárd forint nettó árbevételt ért el, ami 8,8 milliárd forinttal haladja meg a 2000. évit.

A társaság üzemi tevékenységének vesztesége az elmúlt évben 20,6 milliárd forint volt, ami mintegy 340 millió forinttal kevesebb az egy évvel korábbi összegnél.

A vállalat jegyzett tőkéje 2001 végén 21,434 milliárd forint, míg saját tőkéje 30,355 milliárd forint volt. Ugyanez a két tétel egy évvel korábban 23,156 milliárd forint, illetve 41,845 milliárd forint volt.

Vitai három pontban fogalmazta meg a távközlési vállalat várakozásait az új kormány tevékenységével kapcsolatban. Egyfelől a Vodafone szeretné ha módosítanák a hírközlési törvényt, hogy a számhordozhatóság (telefonszámok függetlensége a szolgáltatótól) a vezetékesek mellett a mobilszolgáltatókra is vonatkozzon.

A vállalat emellett reméli, hogy betörhetnek a körülbelül százezer mobiltelefont üzemeltető állami szférába. Marchart Pál, távközlésipolitikai igazgató elmondta, a 2000-ben lebonyolított általános pályázatban minden mobilszolgáltató alkalmasnak bizonyult állami megrendelések teljesítésére, a gyakorlatban azonban az állami szféra telefonjait szinte kizárólag csak a Westeltől rendelték meg.

Új egyetemes szolgáltatási szabályozást akarnak

Elmondták továbbá, hogy szeretnék elérni az egyetemes szolgáltatás intézményének újraszabályozását. Az egyetemes szolgáltatás lényege, hogy minden koncessziót nyert vezetékes távközlési szolgáltató köteles szociális jellegű csomagokat ajánlani a rászorulóknak. A bevételkiesést az Egyetemes Szolgáltatási Alapon keresztül kompenzálja az állam - az alapba a kedvezményezett előfizetők száma és a kiesés mértéke alapján kiszámított összeget a bevételeik arányában fizetnek a mobilszolgáltatók.

Versenyellenes támogatás

A Vodafone fő problémája ezzel az volt, hogy a szociális csomagokat olyan előfizetők vásárolják, akik nem szorulnak rá, az általuk okozott bevételkiesés mértékére azonban nem végeznek pontos felméréseket. A vezérigazgató elmondta továbbá: a Vodafone szeretett volna egyetemes szolgáltatási csomagokat nyújtani a fogyasztóknak, az előző kormány azonban nem kívánt velük tárgyalni. Az Egyetemes Szolgáltatási Alap idén tizenegy milliárd forintot oszt szét - ezt a pénzt a Vodafone szerint versenyellenes módon a kisebb veszteséges cégektől veszik el a nagyok javára.

Jön a GPRS

Brandt Zoltán, marketing igazgatóhelyettes elmondta, a Vodafone még idén nyáron bevezeti csomagkapcsolt rádiós adatátviteli (GRPS) szolgáltatását - a rendszer működik és jelenleg tesztüzemben van. Elmondta továbbá: elképzelhető, hogy még iden bemutatják multimédiás üzenetek küldését lehetővé tévő MMS szolgáltatásukat. A Vodafone az MMS bevezetését elsősorban a piac állapotától teszi függővé - e téren nem kívánnak elsők lenni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!