A Vodafone megvásárolta a Mannesmannt

2000.03.25. 18:58
A Mannesmann AG vezetése csütörtökön végül letette a fegyvert és aláírta a egyesülést a brit Vodafone Airtouch-csal. A Vodafone 203,8 milliárd dollárért vásárolja meg a Mannesmannt. A közös cég értéke 370 milliárd dollár. Ezzel Európa legnagyobb távközlési vállalata jön létre. A Mannesmann-Vodafone egyesülés összegét tekintve a történelem legnagyobb vállalati összeolvadása - bár ez a tény az MCI-Sprint és az AOL-Time Warner egyesülések óta nem hangzik olyan megrázóan.
Arcok harca
Az elmúlt három hónap tárgyalásai és az egymás elleni kemény kampányolás szálai a két cég igazgatója Chris Gent (51) és Klaus Esser (52) kezében futottak össze. A két topmenedzser tevékenysége nyomán alig egy évtized alatt - a mobil kommunikáció terjedésének megfelelően, és személyes érdemeikenek köszönhetően - a cégek értéke megsokszorozódott, multinacionális mamuttá váltak. Aztán kitört a dominencia harc, ki-kit vesz meg, a "miért nem megy külföldi tőke hazánkból, ahova akar?", és abban nem kevés a személyes ambíció. Kardozás. A Vodafone és a Mannesmann között az elmúlt három hónapja arról szólt, hogy Gent nagyon meg akarta szerezni a Mannesmannt - és ezirányú terveit nem mindig támogatták a Vodafone befektetői -, Esser pedig nagyon szerette volna, ha a Mannesmann önálló marad. A létrejövő oriásvállalatban Klaus Esser lesz az összeolvadást felügyelő igazgató és az igazgatótanács elnöke. Chris Gent pedig az óriásvállalat igazgatója lesz. Kettejük konfliktusa ezzel lezárult.
Az ügylet lezárja az európai távközlési piacért három hónapja folyó harcot, melynek során a vállalatok agresszív módon kezdte kivásárolni egymás elől a kisebb szolgáltatókat. A Vodafone ezt megelőzően már megkezdte terjeszkedését a tengerentúlon is, az AirTouch Communications és a Bell Atlantic felvásárlásával. Ha a Mannesmann igazgatótanácsa jóváhagyja az ügyletet, már csak az Európai Unió hatóságainak kell a törvényességet ellenőriznie. Egyelőre úgy tűnik a brit piacszabályozás miatt a Mannesmannak meg kell válnia az általa korábban megvásárolt szigetországi szolgáltatótól az Orange Telecomtól.

A szerződés egyértelműen a Vodafone győzelmét jelenti. Tavaly ősszel 105 milliárd dollárt ajánlottak a Mannesmannak, de akkor ezt a menedzsment feje Klaus Essner megvétózta, és miután a brit társaság folyamatosan emelte az ajánlati összeget, Essner ezt ellenséges felvásárlásnak nyilvánította. A létrejövő vállalat részvényeinek 49.5%-a a Mannesmanné, 50.5% pedig a Vodafoneé lesz. A Mannesmann részvényesek így egy részvényükért 58.9 Vodafone részvényt kaphatnak.

Adatok

Mannesmann
Tőzsdei érték: 169 milliárd dollár
Bevétel 1999-ben 19 milliárd dollár
Mobil előfizetők száma: 17 millió

Vodafone
24 országban 35,5 millió előfizető
Tőzsdei érték: 172 milliárd dollár
Bevétel 1999-ben 5,5 milliárd dollár

A cég székhelyei Newburyben és Düsseldorfban lesznek.

A Vodafone, amely eddig is a világ legnagyobb mobilszolgáltatója volt, most a Mannesmann 18,5 milliós előfizetői körével bővítette ügyfelei számát. Az új cég negyvenkétmillió embernek szolgáltat majd Kaliforniától Bajorországig. A piacelemzők szerint ez a folyamat a kis helyi szolgáltatók végét jelenti, akik nem tudnak majd versenyezni azzal, hogy például egy kontinensek közötti telefonhívást egy szolgáltató rendszerén belül lehet végrehajtani - a két cég összesen huszonöt országban szolgáltat, öt kontinensen.  • Tippek
  • Biztosítás