Egyesül a Deutsche Telekom és a VoiceStream

2000.07.24. 12:02
A Deutsche Telekom 50,7 milliárd dollárért megvásárolja a VoiceStream amerikai mobilszolgáltatót. Az üzlet létrejötte az amerikai kormány döntésétől is függ: ez lesz az első eset, hogy külföldi kormány tulajdonában levő cég amerikai távközlési vállalatot vásárol.
A Deutsche Telekom német távközlési cég 50,7 milliárd dollárnyi készpénzért és részvényért megvásárolja a VoiceStream Wireless amerikai mobilszolgáltatót - jelentette be a két cég hétfőn. A befektetésből a VoiceStream újabb mobil távközlési engedélyeket vásárolhat. A hárommillió előfizetővel és 8200 alkalmazottal rendelkező, 1994-ben alapított VoiceStream egyike azon amerikai mobilszolgáltatóknak, melyek az Európában domináns GSM technológiát alkalmazzák.

A Deutsche Telekom magyarországi tulajdonai
Matáv (60%)
A Matáv magyarországi leányvállalatai:
Westel Rádiótelefon Kft.
Westel 900 GSM Mobil Távközlési Rt.
MatávCom Kft.
Matávőr Kft.
MatávKábelTV Kft.
MatávNet Kft.
Egertel Rt.
Hunsat Magyar Űrtávközlési Koordinációs Egyesülés
Emitel Távközlési Rt.
Magyar RTL Televízió Rt.
Első Pesti Telefontársaság Rt.
Inteltrade Kereskedelmi Rt.
InvesTel Rt.
Cardnet Rt.
Tele-Data Távközlési Adatfeldolgozó és Hirdetésszervező Kft.

Az egyesülést, melyhez az amerikai szövetségi távközlési hivatal jóváhagyása szükséges, versenyjogi szempontból ellenzi az EU. Amennyiben megköttetik az üzlet, ez lesz az első olyan amerikai távközlési cég, amely külföldi kormány tulajdonában levő vállalat birtokába kerül. Az egyesüléssel a német kormány Deutsche Telekomban birtokolt 58 százalékos többségi tulajdonrésze 45 százalékra hígul, ezért elképzelhető, hogy az amerikai kormány engedélyezi a vásárlást.

A bonyolult, kétlépcsős ügylet keretében a Deutsche Telekom minden VoiceStream-részvényért 3,2 DT-részvényt ad, továbbá 30 dollárt. A Deutsche Telekom emellett átvállal ötmilliárd dollárt a VoiceStream adósságából. A második lépcsőben a DT további ötmilliárd dollárt fektet a VoiceStreambe. A német cég elsőbbségi részvényeket kap, melyeket 160 dolláros árfolyamon rendes részvényre cserélhet.

Az amerikai versenyjogi törvény nem engedélyezi amerikai cégek megvásárlását olyan külföldi vállalatok számára, amelyeknek több mint 25 százalékát birtokolja egy külföldi kormány. A törvény azonban engedélyezi, hogy a közérdeket szolgáló esetekben kivételt tegyenek.

VoiceStream
Cég szóvivője: Jamie Lee Curtis
Tőzsdei érték: 27,480,922,000 dollár
Előfizetők száma: 2,3 millió
Alkalmazottak száma: 8200

A Deutsche Telekom már régóta próbált betörni az amerikai távközlési piacra, amely a világ legnagyobb távközlési piaca: a cég ,,háborús költségvetése" 100 milliárd euróra (92 milliárd dollár) rúg. A cég Amerika negyedik legnagyobb távolsági telefontársaságával, a Qwest céggel is tárgyalt az egyesülésről, a harmadik legnagyobb távolsági cég, a Sprint megvásárlásáról azonban engedélyezési aggályok miatt letett.

Az egyesüléshez a két cég részvényeseinek jóváhagyása is szükséges, a cégek bejelentése szerint a VoiceStream több mint 50 százalékát képező részvények tulajdonosai beleegyeztek a vásárlásba. Az üzlet nyélbeütése után a VoiceStream részvényesei a Deutsche Telekom 22 százalékát birtokolják majd.

Deutsche Telekom
Tőzsdei érték: 156,024,606,000 dollár
Mobil előfizetők száma: 18,6 millió világszerte
T-Online internet-előfizetők száma: 5,3 millió
Hagyományos telefonelőfizetők száma: 47,8 millió
Jelenlét 65 országban

A VoiceStream részvényárfolyama mintegy 22 százalékot emelkedett, mióta a hónap elején kiderült, hogy a két cég egyesülésről tárgyal. Pénteken a cég papírjai 3 százalékot zuhantak annak hírére, hogy az üzlet megkötése akár 10 hónapot is igénybe vehet. A Deutsche Telekom papírjai 1 százalékot estek a New York-i tőzsdén, mivel a befektetők aggódtak, hogy a cég túl sokat fizet a VoiceStreamért.  • Hírek
  • Személyi kölcsön