Judit
3 °C
7 °C

Kelendők a webkettes cégek

2007.05.22. 11:00
Vészesen fogynak az interneten az igazán reményteli, sikeres, felvásárolható weboldalak, szolgáltatások. A nagy halak mindent megtesznek azért, hogy elhappolják az utolsó falatokat a többiek elől, és ijesztő összegeket kínálnak a még független web 2.0-üstökösökért. Belehallgattunk a Szilícium-völgy pletykáiba: ki, kit, mennyiért?

Az online hirdetésszolgáltatók (DoubleClick, Aquantive) után a közösségi oldalak, és a kisebb, kiegészítő webkettes szolgáltatások kerültek az óriáscégek célkeresztjébe. Vajon ki lesz a követkető internetmilliárdos?

Facebook

Amerikában, bár kismillió közösségi oldal létezik, kettő számít igazán: a MySpace és a Facebook (a közösségi oldalak hirdetési piacának közel háromnegyedét ők ketten uralják). Mivel előbbi már elkelt (2005 nyarán mindenki azt hitte, megőrült Rupert Murdoch, hogy 580 millióért olvasztja bele az oldalt a News Corp. médiabirodalomba, ma már ennek sokszorosát éri), a Facebook maradt a legizgalmasabb "szingli" a piacon.

A pletykák szerint a felvásárlásra ácsingózók között a Google, a Microsoft, és a Viacom található: előbbi kettőnek nincs igazán sikeres saják közösségi oldala, utóbbi a News Corp nyomában próbálna maradni a bevásárlással. Az eredetileg egyetemistáknak szánt közösségi oldalnak 25 millió felhasználója van, és fotómegosztó oldalként is egyre sikeresebb, Amerikában a Flickrnél is népszerűbb ez a szolgáltatása. A Facebook árát elemzők 3 és 8 milliárd dollár közé becsülik.

Bebo

Anglia legnépszerűbb közösségi oldala a Hitwise adatai szerint a legnagyobb növekedési ütemet produkálja az egész műfajban. A húszmilliós felhasználói tábor a híresztelések szerint a Yahoo-nak érne egymilliárdot, hogy aztán a Flickrrel összeolvasztva állítson konkurenciát a MySpace-Photobucket mamutnak. Azt beszélik, a Yahoo eredetileg a Facebookot akarta volna megvenni, és egymilliárdig tartotta is a licitet, de aztán visszavonult, amikor nagyon elszállt az ár.

Feedburner és Wallstrip

A legfrissebb pletyka az RSS feedeket menedzselő Feedburnerrel kapcsolatban kapott szárnyra: a közel félmillió bloggal együttműködő szolgáltatót állítólag a Google venné meg, hogy a látogatottságelemző Google Analytics rendszerébe olvassza be. Árról egyelőre nem esett szó, de a Google a legutóbbi felvásárlásait elnézve nem éppen szűkmarkú, ha arról van szó, hogy elvegye a konkurensek kedvét a licitálástól.

Végül egy érdekesség, ami talán azt is megmutatja, mi lesz a következő felvásárlási hullám célpontja: a CBS tévétársaság a kósza pletykák szerint ötmillió dollárt adna a tőzsdei hírekkel foglalkozó videoblog Wallstripért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?