Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kisvállalkozókért licitálnak a webdesignerek

2004.02.03. 09:02
A kis- és középvállalkozások online marketingtevékenységének terjedését segítheti elő az aukciós elven alapuló Neton konstrukció: akár húsz-harminc százalékkal is csökkenhet a honlapépítés költsége. A két hónapja tesztüzemben működtetett rendszert februárban bővített szolgáltatásokkal vezeti be a piacra az AI-IT Kft.
A Neton konstrukció lényege, hogy összehozza a megrendelőket és a honlapépítő szolgáltatókat online licitálás keretében, a piacon az adott pillanatban elérhető legjobb ár-érték arányt kínálva. Az alkalmazott portálmenedzser-programok azt is lehetővé teszik, hogy a megrendelő önállóan, online frissítse honlapját, mondta el Kámán Attila üzletágmenedzser.

Az újszerű szolgáltatás elsősorban a kis- és középvállalkozói szférában bővítheti a honlappiacot, mivel így akár harminc-negyvenezer forintért is megrendelhető igényes, egyedi honlap. A megbízó online meghatározza igényeit, majd árajánlatot kér a honlap elkészítésére a Neton-szolgáltató webdesigner cégektől. A próbaidőszak minden piaci szegmensben visszaigazolta a koncepciót, ami hozzájárulhat az internet terjesztésével kapcsolatos kormányzati célok megvalósulásához - hangsúlyozta Kámán. Az elmúlt két hónapban szabadpiaci jelleggel működött az aukciós fórum; februárban olyan aukciós szabályokat vezet be a cég, amelyek mind a megrendelő, mind a szolgáltató érdekeit védik.

Kisebb növekedés

A kis- és középvállalkozói réteg egyébként a honlapépítő és fenntartó szolgáltatási ág potenciális növekedési területe lehet a jövőben, a nagyvállalati megrendelői szegmens nem változott jelentősen 2003-ban, mondta el Csáki Zoltán, a C.Enter Kft. ügyvezető igazgatója. Csáki szerint nyolc-tíz magyar fejlesztésű portálrendszer fut jelenleg a piacon, de egy részük csak nagy felhasználók számára lehet gazdaságos.

Igényesebb, általános marketingcélú használatra szóló, egyedi honlapok elkészítéséért legalább százezer, de jellemzően több százezer forintot kérnek el a piacon. Kisebb, sablonokból összeállított honlap ára húsz-hatmincezer forint körül mozoghat. Az ár többek között a webdesign-feladat méretétől, a honlap összetettségétől, a hozzá kapcsolt funkcióktól, valamint a hosting szolgáltatástól (például tárhely biztosítása) függ. Jelentősen növelheti az árat, ha olyan webszolgáltatásokat is igénybe vesz a megrendelő, mint az e-business vagy az online katalógus.