Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Fegyvergyáros nem kap Dellt

2002.03.01. 18:12
Tréfás polémiába keveredett Jack Weigand fegyverkovács a Dell Computerssel, miután a terroristaveszélyre gyanakvó gyártó nem merte kiszállítani neki a megrendelt laptopot.
Jack Weigand cége a Weigand Combat Handguns célzótávcsővel tuningolt pisztolyokat gyárt. A tulaj emellett az Amerikai Pisztolykovács Céh büszke elnöke. Weigand szeretett volna egy Dell Inspiron 4100 típusú laptopot, ezért február 13-án rendelt egyet. A nyolc napra bevállalt kézbesítési dátum elmúlt, de a tárgy nem érkezett meg.

Az automata bekapta

Weigand négy nappal később betelefonált a Dellhez, ott megdöbbenésére közölték a szállítást az exportregulációk betartásáért felelős alosztály torpedózta meg, mert attól tartottak, hogy illegális célokra használná a gépet. Az ok: szeptember 11-ét követően szigorították az online rendelések kiszállításait, a szűrőrendszer pedig automatikusan törölte Weigand rendelését a cége nevében olvasható "combat" (harci) kifejezés miatt.

A köztiszteletben álló fegyvergyáros az inszinuáción felháborodva az interneten publikálta esetének leírását. A szabad fegyvertartás amerikai alapjogának fennmaradásáért harcolók összetartó közössége szinte azonnal rokonszenvező és Michael Dellt gyalázó elektronikus levelekkel kezdték bombázni Weigand levelesládáját (ez utóbbiről Weigand egy rövid fogalmazványban leállította őket később).

A Dell bocsánatot kér

"Szerencsétlen események sorozata eredményezte mindezt." - kommentálta az ügyet a Dell szóvivője, Cathie Hargett - "Amikor a cég neve pirosra állította a lámpát, azonnal utána kellett volna néznünk, hogy a rendelés valóban sérti-e az amerikai exportszabályozást. Most, amikor tudjuk, amit tudunk, nyilvánvaló, hogy tévedés volt."

Hargett közölte: átalakítják a belső ellenőrzési rendszert, hogy ilyesmi mégegyszer ne forduljon elő.

A Dell emellett kárpótlásul felajánlotta, hogy immár ingyenesen leszállítja az ezerszáz dolláros Inspiron 4100-ast. Weigand aznban ezt nem fogadta el, mivel - közleménye szerint - igyekezett elkerülni azt a látszatot, hogy a kárpótlás laptop kicsikarása érdekében verte ki a balhét.

Az eset összességében egy nagyvállalat és a fegyvertartók enyhén paranoid mozgalmának találkozása a szeptemberi terrortámadások bőrkabátos szellemével.

Állampolgári leszerelés

Larry Pratt, az Amerikai Fegyvertulajdonosok Egyesületének elnöke szerint a Dell túlkapása annak az egyre inkább felfejlődő trendnek az egyik részjelensége, amelynek során az amerikai fegyvertartók végső soron másodosztályú állampolgárokká nyilvánítódnak.

"Ebből kiindulva tíz év múlva teljeskörűvé válik az agymosás és mindenki az állam rabszolgája lesz." - prófétál Pratt. Okfejtésének némi alapot kölcsönöz, hogy nem sikerült olyan exportkorlátozás nyomaira bukkanni, amely belfőldi szállításokra vonatkozna.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!