Illés
17 °C
28 °C

Másodpercenként hatvan rendelés az Amazonon

2007.12.27. 15:50
Minden idők legjobb karácsonyi szezonját zárta az 1994-ben alapított Amazon.com. Idén a Nintendo Wii konzol volt a legnépszerűbb.

A világ legnagyobb webáruházában december 10. volt a legerősebb nap. Huszonnégy óra alatt 5,4 millió - másodpercenként 62,5 - rendelés futott be, jóval több, mint az eddigi legforgalmasabb napon, 2006. december 11-én, amikor 4 millió terméket rendeltek a vevők.

Az amerikai vásárlók idén elsősorban elektronikai cikkeket kerestek. A csúcstartó a Nintendo Wii játékkonzol volt, amelyből másodpercenként 17 darab kelt el, amíg ki nem fogyott a készlet. Jól mentek a Samsung nagyfelbontású (HD) tévéi, a navigációs rendszerek, és kiemelkedően sokan rendeltek Black and Decker elektromos csavarhúzót.

Németországban is rekordot hozott az év vége. Az egyik legnagyobb webáruház, a Weltbild.de forgalma például a novembertől december 24-ig tartó időszakban 40 százalékkal múlta felül a tavalyi karácsonyi szezont. A német vásárlók körében is a Wii volt a legkeresettebb, utána a digitális fényképezőgépek, az mp3-lejátszók és az lcd-monitorok következnek. Az Amazon német üzletében, az Amazon.de portálon december 17-én fordultak meg a legtöbben és több mint 880 ezer rendelést adtak le, azaz tíznél is többet egy másodperc alatt, szemben a tavalyi másodpercenkénti nyolcas csúccsal.

Hollywood bevette Nagy Britanniát

Az amerikai online kereskedőház brit üzletében dvd-k - például a Bourne-ultimátum és a Harmadik Shrek - állnak a sikerlista élén. Az első tízbe alig fért be más a kasszasikerek dvd-változatán kívül, míg tavaly könyvek és cd-k adták az élboly többségét. A brit Amazon-oldalon is december 10-én volt a legnagyobb forgalom (950 ezer rendelés, 11 darab másodpercenként).

Tavaly még egy héttel korábban adták le a legtöbb megrendelést, ami a vásárlók növekvő bizalmára utal. Bíznak benne, hogy így is időben megkapják a kért árut, véli Brian McBride, a brit portál igazgatója.