Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Árverseny a konzolpiacon

2005.08.18. 13:25
Elárulta a Microsoft az új Xbox 360 játékkonzol árát: az alapváltozat körülbelül hetvenezer forintba, a merevlemezzel és irányítókkal is kibővített változat pedig majdnem százezer forintba kerül majd.

Karácsony előtt biztosan megjelenik az Xbox 360 játékkonzol, jelentette be a Microsoft. A vállalat abban reménykedik, hogy legfőbb riválisait megelőzve jelentős piaci részesedést szerezhet, mivel a piacvezető Sony PlayStation 3 és a Nintendo Revolution is jóval az év legfontosabb vásárlási szezonja után, valamikor jövőre kerül a boltok polcaira. Pontos dátumot a Microsoft nem közölt.

Drága Microsoft

#alt# Az Xbox 360 alapváltozata Európában 299 euróba, azaz körülbelül hetvenezer forintba kerül majd, a teljesen felszerelt változat azonban 399 euróba, azaz majdnem százezer forintba. Az utóbbi a konzolon kívül drótnélküli irányítót, távirányítót, fejhallgatót és húsz gigabájtos merevlemezt is tartalmaz. A Microsoft a világ legfontosabb játékpiacán - Japánban - csak jövő hónapban jelenti be árait.

Könnyen elképzelhető, hogy az Xbox 360 kiegészítői - például a botkormányok és másféle irányítók - nem lesznek olcsók, mivel a Microsoft nem engedélyezi majd mindenkinek az ilyen eszközök gyártását, ráadásul licencdíjat is kér majd a gondosan kiválasztott partnereitől.

Az Xbox 360 egyébként brutálisan erős gép lesz, a Microsoft szerint az összteljesítménye eléri az egybillió lebegőpontos műveletet másodpercenként, ami 1 teraflops. A konzol alapját képező hárommagos IBM PowerPC processzor 3,2 gigahertzen üzemel és összesen hat utasításszálat kezel. Az adatok szerint a gépbe R520-as kódnéven futó Radeon kerül, amely 500 megahertzen üzemel, és 10 megabájtos beágyazott memóriája van.

Jön a PS3 is?

Nemrég olyan pletykák is megjelentek, hogy a Sony esetleg későbbre halasztja a PlayStation 3 megjelenését, és Ken Kuratagi, a vállalat elnöke júliusban bejelentette, hogy a konzoljuk nagyon drága lesz. Ezeknek a híreknek azonban némiképp ellentmond az a tény, hogy az Amazon.com kereskedelmi szájton már foglalkoznak a PS3 előrendelésével, és csupán 299 dolláros - körülbelül hatvanezer forintos - árat határoztak meg. Az új PlayStation persze még nem megszerezhető, de az Amazon emailben értesíti a jelentkezőket, ha már fizethetnek.