Ágnes
-5 °C
2 °C

Árverseny a konzolpiacon

2005.08.18. 13:25
Elárulta a Microsoft az új Xbox 360 játékkonzol árát: az alapváltozat körülbelül hetvenezer forintba, a merevlemezzel és irányítókkal is kibővített változat pedig majdnem százezer forintba kerül majd.

Karácsony előtt biztosan megjelenik az Xbox 360 játékkonzol, jelentette be a Microsoft. A vállalat abban reménykedik, hogy legfőbb riválisait megelőzve jelentős piaci részesedést szerezhet, mivel a piacvezető Sony PlayStation 3 és a Nintendo Revolution is jóval az év legfontosabb vásárlási szezonja után, valamikor jövőre kerül a boltok polcaira. Pontos dátumot a Microsoft nem közölt.

Drága Microsoft

#alt# Az Xbox 360 alapváltozata Európában 299 euróba, azaz körülbelül hetvenezer forintba kerül majd, a teljesen felszerelt változat azonban 399 euróba, azaz majdnem százezer forintba. Az utóbbi a konzolon kívül drótnélküli irányítót, távirányítót, fejhallgatót és húsz gigabájtos merevlemezt is tartalmaz. A Microsoft a világ legfontosabb játékpiacán - Japánban - csak jövő hónapban jelenti be árait.

Könnyen elképzelhető, hogy az Xbox 360 kiegészítői - például a botkormányok és másféle irányítók - nem lesznek olcsók, mivel a Microsoft nem engedélyezi majd mindenkinek az ilyen eszközök gyártását, ráadásul licencdíjat is kér majd a gondosan kiválasztott partnereitől.

Az Xbox 360 egyébként brutálisan erős gép lesz, a Microsoft szerint az összteljesítménye eléri az egybillió lebegőpontos műveletet másodpercenként, ami 1 teraflops. A konzol alapját képező hárommagos IBM PowerPC processzor 3,2 gigahertzen üzemel és összesen hat utasításszálat kezel. Az adatok szerint a gépbe R520-as kódnéven futó Radeon kerül, amely 500 megahertzen üzemel, és 10 megabájtos beágyazott memóriája van.

Jön a PS3 is?

Nemrég olyan pletykák is megjelentek, hogy a Sony esetleg későbbre halasztja a PlayStation 3 megjelenését, és Ken Kuratagi, a vállalat elnöke júliusban bejelentette, hogy a konzoljuk nagyon drága lesz. Ezeknek a híreknek azonban némiképp ellentmond az a tény, hogy az Amazon.com kereskedelmi szájton már foglalkoznak a PS3 előrendelésével, és csupán 299 dolláros - körülbelül hatvanezer forintos - árat határoztak meg. Az új PlayStation persze még nem megszerezhető, de az Amazon emailben értesíti a jelentkezőket, ha már fizethetnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!