Gerzson
-3 °C
2 °C

Megzuhant a Yahoo is

2001.03.09. 16:58
A Yahoo részvényeinek árfolyama csütörtökön 18 százalékot zuhant, miután a cég bejelentette, hogy negyedéves eredménye még a már előzőleg csökkentett várakozásoknak sem fog megfelelni. Elemzők szerint ugyanakkor mindössze csak arról van szó, hogy a Yahoo késve követi a többi, már régóta betegeskedő internetes céget.
A Yahoo pesszimista eredmény-előrejelzése csütörtökön magával rántotta a többi technológiai papír árfolyamát is. Az internetes szektor egészségének egyik fő indikátoraként ismert Yahoo részvényeinek árfolyama 18 százalékot zuhant, miután a cég bejelentette, hogy negyedéves eredménye még a már előzőleg csökkentett várakozásoknak sem fog megfelelni. A sikertelenség okaként a Yahoo a hirdetési piac forgalmának csökkenését és az általános gazdasági helyzet bizonytalanságát jelölte meg.

Yahoo árfolyamgrafikon

A befektetők még bizakodtak szerda reggel, amikor rövid idő után felfüggesztették a Nasdaqon a Yahoo papírjainak kereskedését: sokan abban reménykedtek, hogy a cég egy titokzatos médiaóriással való egyesülését készül bejelenteni.

A cég esti sajtótájékoztatója azonban keresztülhúzta az optimisták reményeit: a Yahoo bejelentette, hogy távozik vezérigazgatója, Tim Koogle, továbbá első negyedéve sem nyereséget, sem veszteséget nem hoz, a cég bevétele pedig mindössze 170-180 millió dollár lesz. Korábban az elemzők 232 milliós bevételt jósoltak, amelyről a cég januárban kiadott figyelmeztetésében jelezte, hogy túlzott várakozás. Még korábban 325 millió dolláros első negyedéves bevételt vártak a cégtől.

Elemzők szerint a Yahoo zuhanása nem meglepő, mivel a cég eddigi jó eredményei a hosszútávú hirdetési szerződéseknek köszönhetőek. A Yahoo most követi a többi, jobbára rövid távú szerződéseket kötő internetes céget a lejtőn.

Sok befektető szerint a technológiai papírok piacának klímája még idén jobbra fordul. Tony Montenegro, a Wirednek nyilatkozó befektető szerint csak a rövid távú nyereséget kereső befektetők rettentek meg a fejleményektől. Montenegro szerint a Yahoo erősebben fog visszatérni, mint valaha, és komoly nyereséget hoz majd részvényeseinek.