Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A Yahoo tulajdonosai mégiscsak eladnák a céget a Microsoftnak

2008.05.16. 16:10
Mégsem ért véget a Microsoft és a Yahoo január vége óta tartó szappanoperája. Bár hosszas tárgyalások után a Microsoft hajlandó volt 47,5 milliárd dollárra emelni az ajánlatot az eredeti 4,6 milliárdról, a Yahoo vezetősége arra hivatkozott, hogy ez még mindig kevés, szerintük 53 milliárd körül lenne a reális ár. Május elején végül a Microsoft visszavonta az ajánlatát.

Két héttel később a Yahoo egyik legnagyobb részvényese, a New York-i milliárdos befektető Carl Icahn nyílt levélben jelentette ki, hogy óriási hiba volt veszni hagyni az üzletet, és a cég részvényeseinek július 3-án esedékes éves gyűlésén kezdeményezni fogja a teljes vezetőség kirúgását, és a tárgyalások folytatását a felvásárlásról.

A 72 éves Icahn a Forbes magazin legutóbbi toplistája szerint a világ 46. leggazdagabb embere, 14 milliárd dollárra becsült vagyonnal. Nem éppen arról híres, hogy csendes befektető lenne, több cégben (többek között a Motorolánál, és a Blockbuster videotéka-láncnál) ért már el résztulajdonosként gyökeres változtatásokat a mostanihoz hasonló eszközökkel. Eddig egymilliárd dollárt fektetett be a Yahoo-ba, és a cég 4,3 százalékát birtokolja, de éppen egy felvásárlási manőver közepén van, aminek a végén a két és félszeresére emelkedik a tulajdonrésze.

Icahn kezdeményezése mögé állt a cég tíz nagy részvényese, köztük a Paulson & Co. befektetőcég, aminek szintén több mint egymilliárdja van a Yahoo-ban, és Mark Cuban, aki 1999-ben a Broadcast.com-ot adta el a Yahoo-nak, és kapott cserébe 8,1 milliárd dollárnyi részvényt.

Icahn az új igazgatótanácsba saját maga és Cuban mellé Adam Dellt (a Dell számítógépgyártó óriás alapítójának bátyja) és Frank Biondit, a Viacom egykori vezérigazgatóját javasolja. Elemzők szerint az újrainduló tárgyalásoknak az lehet a legvalószínűbb eredménye, hogy a Microsoft még egy dollárt emel a legutóbbi, részvényenkénti 33 dolláros ajánlatán, amire az új, felvásárláspárti Yahoo-vezérkar természetesen rábólint.