Gerzson
-3 °C
2 °C

Irodai alkalmazások a weben?

2001.09.28. 17:54
Kapcsolódók (2)
A világ leglátogatottabb portálján megjelent kérdőív tanúsága szerint a Yahoo! üzleti stratégiája részeként a Microsoft Office babérjaira tör.
A portálon futó felmérés lényegében azt hivatott kideríteni, hogy az emberek mennyit hajlandóak fizetni olyan szolgáltatásokért, amelyben egyes informatikai termelőeszközöket (szövegszerkesztő, táblázatkezelő) internetböngészőn keresztül használhatnának, és fájljaikat a Yahoo! szerverein bárhonnan elérhetnék - akár kéziszámítógépről vagy harmadik generációs telefonról is.

A kérdésekből kihámozható információk szerint a szolgáltatás kezelné a jelenleg uralkodó fájlformátumokat - így a Microsoft Office formátumait, illetve az Adobe PDF-fájlokat. A felhasználók alapáron 15 megabájt tárhelyet kapnának (a többit felárért), és maguk konfigurálhatnák fájljaik hozzáférési jogait.

Bevételkeresés

A Yahoo! szóvivője a CNET-nek megerősítette, hogy a fent vázolt szolgáltatáscsomag szerepel a vállalat tervei között - konkrétumokkal azonban nem szolgált.

Elemzők szerint a felmérés Terry Semel vezérigazgató törekvéseit jelzi. Semel idén került az internetvállalat élére - elsősorban azzal a feladattal, hogy alternatív bevételi forrásokat keressen a Yahoo!-nak.

A portál - a szektor összes többi vállalatához hasonlóan - megsínylette a dotkom-bukást. Bevételi előirányzatát az év elején a felére módosította (1,42 milliárd dollárról 700 millió dollárra). Részvényei tizedét érik, mint a fénykorban.

A Yahoo! bevételeinek 80 százalékát online reklámbevételek jelentik.

Megszorítható a Microsoft?

A Yahoo! jelenleg népszerű keresőszolgáltatásán kívül webhostolást, továbbá vírusirtó szoftverrel védett ingyenes és üzleti e-mail szolgáltatást kínál. Emellett üzleti portálmegoldásaival nagyobb vállalatokat is megkörnyékezett.

Egyelőre tisztázatlan, hogy mekkora piaca lenne a webalapú irodai alkalmazásoknak. A PC-s irodai alkalmazások szegmensében a Microsoft Office uralkodik a Sun Microsystems StarOffice és a Lotus Notes által támasztott minimálisnak mondható konkurenciával szemben.