50 év után küldték vissza az ellopott ókori mozaikokat

2018.07.27. 20:57
Csak 50 év elteltével küldött vissza Olaszországba egy bűntudat gyötörte amerikai turista Paestum romvárosból ellopott mozaikdarabokat.

A dél-olaszországi régészeti lelőhely pénteken jelentette be, hogy egy Washington állambeli amerikai férfi bocsánatkérő levél kíséretében visszaszolgáltatott egy zacskó mozaikkövecskét, amelyet az 1970-es évek elején vitt magával a szokatlan épségben fennmaradt két és félezer éves görög templomairól híres romvárosból. A bűnbánó turista bocsánatot kért hajdani "szörnyű" viselkedéséért. Mint írta, látott a tévében egy filmet a Nápolytól mintegy 100 kilométerre délkeletre fekvő ókori romvárosról, és ez késztette arra, hogy előkeresse és visszaküldje a köveket, amelyeket "tudatlanságában" vitt magával. 

A peasteumi múzeum igazgatója, a német Gabriel Zuchtriegel értékelte a gesztust, de elmondta, hogy az efféle rongálásokból keletkezett kárt nem lehet jóvátenni, "az eredeti helyéről eltulajdonított tárgy elveszíti tudományos értéke 90 százalékát". Jelen esetében például nem tudni, pontosan honnan vitték el a mozaikdarabokat, így azokat nem is lehet visszahelyezni a helyükre. Két hónapja egy másik amerikai turista, egy bizonyos Bob Martin juttatott el a peasteumi régészeti múzeumnak egy elefántcsont-szobrocskát, amelyet a közeli régészeti lelőhelyen talált. 

Az utóbbi években megszaporodott az olaszországi romvárosokból ellopott régiségek visszaadása, a dpa német hírügynökség szerint azért, mert elterjedt, hogy a lopott tárgyakon átok ül.  • Hírek
  • Személyi kölcsön