Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

50 év után küldték vissza az ellopott ókori mozaikokat

2018.07.27. 20:57
Csak 50 év elteltével küldött vissza Olaszországba egy bűntudat gyötörte amerikai turista Paestum romvárosból ellopott mozaikdarabokat.

A dél-olaszországi régészeti lelőhely pénteken jelentette be, hogy egy Washington állambeli amerikai férfi bocsánatkérő levél kíséretében visszaszolgáltatott egy zacskó mozaikkövecskét, amelyet az 1970-es évek elején vitt magával a szokatlan épségben fennmaradt két és félezer éves görög templomairól híres romvárosból. A bűnbánó turista bocsánatot kért hajdani "szörnyű" viselkedéséért. Mint írta, látott a tévében egy filmet a Nápolytól mintegy 100 kilométerre délkeletre fekvő ókori romvárosról, és ez késztette arra, hogy előkeresse és visszaküldje a köveket, amelyeket "tudatlanságában" vitt magával. 

A peasteumi múzeum igazgatója, a német Gabriel Zuchtriegel értékelte a gesztust, de elmondta, hogy az efféle rongálásokból keletkezett kárt nem lehet jóvátenni, "az eredeti helyéről eltulajdonított tárgy elveszíti tudományos értéke 90 százalékát". Jelen esetében például nem tudni, pontosan honnan vitték el a mozaikdarabokat, így azokat nem is lehet visszahelyezni a helyükre. Két hónapja egy másik amerikai turista, egy bizonyos Bob Martin juttatott el a peasteumi régészeti múzeumnak egy elefántcsont-szobrocskát, amelyet a közeli régészeti lelőhelyen talált. 

Az utóbbi években megszaporodott az olaszországi romvárosokból ellopott régiségek visszaadása, a dpa német hírügynökség szerint azért, mert elterjedt, hogy a lopott tárgyakon átok ül.