Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csapatban dolgozó korallok falnak fel medúzákat

2018.08.01. 09:10

A nagyobb zsákmánnyal mindenki jóllakik, és ez bőven elég a koralloknak ahhoz, hogy közös munkával ejtsenek el méretesebb medúzákat. A csapatban dolgozó földközi-tengeri korallokat most először figyelték meg medúzafogyasztás közben az Edinburgh-i Egyetem szakemberei és olaszországi kollégáik.

A Szicíliához közeli szigeteknél figyeltek fel a kutatók a korallok különös gyakorlatára, miután észrevették a tengerfenéki sziklákhoz és barlangokhoz tapadt medúzákat. A megfigyeléseik során kiderült, hogy a korallok, amelyek egyébként döntően planktonokkal, vagyis apró tengeri teremtményekkel táplálkoznak, képesek nagyobb zsákmányok elejtésére.

Amikor az óceáni áramlatok a korallokhoz sodorják a medúzákat, és azok megpróbálnak elúszni, a virágállatok egymás után belecsimpaszkodnak a zsákmányba.

Az Ecology című folyóiratban publikált tanulmány szerint a közös erőfeszítésből nagyot profitálnak az Astroides calycularis korallfaj egyedei, mivel ezáltal mindnyájan bőséges táplálékhoz jutnak.

A korallok zsákmányai világító medúzák (Pelagia noctiluca) voltak, amely elsősorban a Földközi-tengerben elterjedt. A világító medúzák csak néhány centiméter nagyságúak, ezért nehéz észrevenni őket. Érintésük azonban erős, égő fájdalommal jár.

Pelagia noctiluca medúza
Pelagia noctiluca medúza
Fotó: Manuel Sánchez-Mateos Paniagua / flickr

„Noha mindkét fajt évek óta ismerjük, fogalmunk sem volt arról, hogy a korallok képesek elkapni és megenni ezeket a medúzákat” - mondta Fabio Badalementi, az olasz Nemzeti Kutatótanács vezető munkatársa, az Edinburgh-i Egyetem tiszteletbeli professzora.

(MTI)