Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dollármilliárdos startup épít bázist Budapesten

2018.08.01. 19:45

A legutóbbi 15 millió dolláros tőkebevonási körével unikornis lett, azaz több mint egymilliárd dollár a piaci értéke a 3D nyomtatókat gyártó Formlabsnek, amelynek a vevői közt olyan nagy neveket találunk, mint a Tesla, az Apple, a Sony és a Boeing. Az ipari nyomtatók piacán nagyágyúnak számító céget az MIT Medialab három volt hallgatója alapította, és a cégvezetésben egy ismerős magyar név is felbukkan. A termékfejlesztésért felelős vezető Lakatos Dávid öt éve Bostonban mutatta be nekünk a Sold nevű startupját, amit később eladtak a Dropboxnak.

1

Ennél régebbre vezethető vissza a Formlabs megalakulása, a társaság egy 3 millió dolláros Kickstarter-kampánnyal robbant be a köztudatba, amelyben egy megfizethető sztereolitográfiás (SLA) 3D nyomtató kifejlesztését és leszállítását ígérték a támogatóknak. Munkájukra a Szilícium-völgy nagyágyú befektetői, a volt Google-vezér Eric Schmidt, Mitch Kapor és Joi Ito is felfigyelt, tőlük kaptak kezdeti tőkét. Ezt újabb nagy összegű befektetések követték, és mire eljutottak a mostani, milliárdos cégértéket jelentő körig, és így már több mint 100 millió dollárnyi tőkét szereztek. A vállalatnak  100 millió dollár fölött van az éves bevétele, és nyereséges.

A Formlabs sikerének a termékfejlesztési vezetőn túl is van magyar vonatkozása. A Form 2 nevű printerüket három éve Székesfehérváron gyártják, és most Budapesten is irodát nyitnak, ahová már elkezdtek mérnököket interjúztatni.

„Az első évben várhatóan 15-20 embert tudunk felvenni, de a létszám 100 fölé is nőhet” - mondta Lakatos Dávid, aki úgy látja, hogy egy BME-s mérnök simán tud versenyezni egy MIT-ssal. Erre lehet némi rálátása, mert a BME elvégzése után ő is az MIT Medialab-on végzett, onnan ismeri a Formlabs alapító gárdáját.

Elérhetővé tették a 3D-t

A Formlabs azzal szakított nagyot, hogy a korábban 80-100 ezer dollárba kerülő, a nagyon kevés cég által használt SLA nyomtatókat elérhetőbbé tették. Most ennek az összegnek nagyjából a tizedébe, 4-6 ezer dollárba kerül egy nyomtatójuk. „Ezek nem a lakások konyhájába valók, sokkal inkább a prototípusokat készítő cégek használnak ilyet” - mondta Lakatos Dávid.

Az áron kívül az egyszerű használat volt még a nyerő képlet fontos eleme, a Formlabs eszközeit elég csatlakoztatni a pc-hez, és már lehet is nyomtatni. Részben ez lehet az oka annak, hogy a piac egynegyedét fogászok teszik ki, az SLA-val ugyanis biokompatibilis anyagokat is lehet nyomtatni, például protéziseket és fogkoronákat.

2

A Form 2 nyomtatóval piacvezetők az SLA nyomtatók világpiacán. A következő lépés egy szelektív lézeres szinterezésű (SLS) nyomtató piacra dobása lesz, amely felhevített nylonból épít modelleket. A Fuse 1 néven 2019-ben piacra kerülő gép valamivel drágább lesz, mint a Form 2, ez viszont az autóiparban találhat sok megrendelőre, amelyben a cégek általában ezzel a technológiával készítik el az alkatrészek prototípusait. Egy a fentiektől eltérő harmadik - FDM - technológiával működnek az otthoni használatra is szánt, alig pár tízezer forintos printerek.

Friss fejlemény még a cég életében, hogy a a Formlabs igazgatótanácsának tagja lett Jeff Immelt, a General Electric volt vezérigazgatója, aki elég jól ismeri a hardvergyártást. A társaságnak egyébként Bostonon és Budapesten kívül még Berlinben van egy nagyobb irodája, valamint Japánban és a kínai Sencsenben.