Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy gyönyörű kristály fedte fel a Nap vad múltját

2018.08.01. 14:01

Pusztító, aktív csillag körül jött létre a Naprendszerünk 4,6 milliárd évvel ezelőtt, és ezt az ősi és igen ritka, kék színű hibonit kristályok segítettek igazolni. Eddig is tudták a csillagászok, hogy a Naphoz hasonló égitestek a kialakulásuk idején rendkívül sok energiával rendelkeznek, ám az ilyen régmúlt eseményekről elég nehéz bizonyítékokat találni.

Szinte semmi sem olyan idős a Naprendszerben, hogy a Nap kezdeti aktivitásáról tudna árulkodni

- mondta Philipp Heck, a chicago-i Fields Museum kurátora, a tanulmány társszerzője. Hack és munkatársai az 1969-ben Ausztráliában földet ért Murchison meteorit mintájának elemzésével találtak nyomokat. Ez a meteorit arról híres, hogy nincsenek benne szerves molekulák, és a korai Naprendszerben keletkezett, amikor Napot akkoriban körülvevő por és gáz elkezdett lehűlni.

A kék hibonit, ez az emberi haj vastagságánál alig nagyobb kristályszemcse is akkoriban jött létre. Amennyiben valóban nagy energiájú részecskéket dobált ki magából a kezdetleges Nap, ezek nekicsapódhattak a kristályban lévő kalciumnak és alumíniumnak, kisebb méretű - neon és hélium - atomokká bontva azokat.

A nemesgázok elemzése bevett gyakorlat a minták múltjának feltárásakor, ám a hibonitokon még senki sem alkalmazta az eljárást, talán mert túl kicsik ezek a kristályok, és eléggé ritkák is - mondta Levke Kööp, a tanulmány vezető szerzője. A tudósoknak is egy hipermodern tömegspektrométert, egy garázsméretű berendezést kellett használni, hogy megismerjék a kristály kémiai összetételét. Ez a svájci gépet kifejezetten a nemesgázok keresésére rakták össze.

Meg is találták a tudósok a keresett nemesgázokat, és ezzel sikerült igazolni az elméletet a Nap pusztító múltjáról. Bár voltak már utalások erre az ősi meteoritokban megtalált radioaktív berillium-10 alapján, ez az anyag nem tökéletes bizonyíték, mert a Naprendszer molekuláris felhőjéből is származhat. A nemesgázok viszont csakis a kristályon belül jöhettek létre, nem eshettek csapdába a hibonit kialakulása közben.

(Space.com)