Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

2017 volt a legmelegebb év El Niño nélkül

2018.08.02. 15:04

A periodikusan visszatérő El Niño hatással nem számolva 2017 volt a legmelegebb év, amióta a világ meteorológusai mérik a globális hőmérsékletet - derült ki az éves klímajelentésből, amelynek az összeállításán ötszáz tudós dolgozott az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) vezetésével.

Ennek következményeként 2017-ben olvadtak a jégtakarók és a gleccserek, újabb rekordot állított be a tengerszint, pusztultak a korallok és lángoltak az erdők.

Ha nem foglalkozunk az El Niño hatással, akkor a harmadik legmelegebb év volt 2017

Csak 2016 és 2015 előzi meg.

Szépen növekedett a légköri szén-dioxid mennyisége is, ami már 405 ppm-en állt, vagyis egymillió egység levegő ennyi szén-dioxidot tartalmaz. A globális tengerszint körülbelül 7,2 centiméterrel magasabb, mint amit 1993-ban mértek.

Európában számtalan emlékezetes időjárási eseményt hozott 2017. A kontinensen ez volt az ötödik legmelegebb év 1851 óta; az öt legmelegebb évet mind 2011 után mérték. Skandináviában 2016/17 telén meglepően enyhe volt az időjárás, a norvég Sunndalsøra meteorológiai állomása 13,8 Celsius-fokot mutatott január 25-én, és ilyen hőmérséklet arrafelé csak júliusban szokott előfordulni.

Nyáron Olaszországban és a Balkánon körülbelül 5 fokkal volt melegebb, mint általában, és nagyon száraz volt a levegő, a normális páratartalom alig 20 százalékával. Portugáliában ősszel a szokásos csapadékmennyiség 5 százaléka esett le, és az Ibériai-félszigeten gyilkos bozóttüzek tomboltak. A horvátok is az ország történelmének legnagyobb bozottüzét élték át.

Összegyűjtöttük pár 2017-es cikkünket a globális felmelegedés kellemetlen következményeiről:

(The Guardian)