Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Klímaváltozást is okoz a műanyag szemét

K  AP20180705101
2018.08.02. 14:09

Az elmúlt hónapokban ráirányult a figyelem a folyókba és tengerekbe került elképesztő mennyiségű műanyag hulladékra, és hawaii kutatók még egy érvet felhoztak a szemeteléssel szemben. Nem elég, hogy a műanyag elrondítja a partokat, apró darabokra szakadva bekerül a táplálékláncba, és mérgező anyagok szivárognak belőle, mert mindezeken túl még a globális felmelegedéshez is hozzájárulnak a bomlásukkor keletkező üvegházhatást okozó gázokkal.

A PLOS One tudományos lapban publikált tanulmányban vizsgált műanyagok közül hét - a polikarbonát, az akril, a polipropilén, a polietilén-tereftalát (PET), a polisztirén, valamint politetilén nagy és kis sűrűségű változata (HPDE és LPDE) a legnépszerűbb és a legkárosabb műanyagok is egyben.

Ezek közül az LPDE, vagyis a  kis sűrűségű  polietilén állítja elő a legtöbb gázt, és sajnos világszerte ebből kerül a legtöbb a szemétbe. Ez olcsó anyag, ilyenből készül például a zöldségeket védő hálós csomagolóanyag, a műanyag palackok és a játszótéren lévő játékok is.

A világ idén várhatóan 99,6 millió tonna polietilént fog felhasználni a Freedonia Group piacelemző cég jelentése szerint, ami 4 százalékkal több, mint tavaly.

A műanyagok a klímát befolyásoló gázok forrásai, és egyre nagyobb hatásuk lesz a környezetre, ahogy egyre több műanyag terméket állítanak elő - foglalta össze a helyzetet David Karl, a Hawaii Egyetem óceánkutató munkatársa.

(Inverse)

Borítókép: Műanyag hulladékkal borított vízből levegőért felszínre jövő bálnákat ábrázoló installáció a római Pantheon előtt 2018. július 5-én. A Greenpeace környezetvédő szervezet a szoborral a tengeri élőlényeknek a világóceán szennyezettsége okozta szenvedésére hívja fel a figyelmet. (MTI/AP/Simone Somekh)