Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

WHO: lehet, hogy nincs oltóanyag a kongói ebolajárvány ellen

2018.08.02. 19:35

Lehet, hogy nincs oltóanyag a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő Észak-Kivuban kitört új ebolajárvány elleni védekezéshez, írja az MTI. A kijelentést Peter Salama, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzet-reagálási csapatának vezetője tette csütörtökön Genfben.

Az új járvány a feltételezések szerint májusban tört ki, és lehet, hogy már több tíz kilométerre jutott onnan, ahol először megjelent, mondta Salama.

Salama szerint egyelőre nem tudni, a vírus melyik törzséről van szó. Ha a Zaire (a közép-afrikai ország korábbi neve) vírustörzs, akkor a Merck gyógyszergyár által szabadalmaztatott vakcina lehetséges megoldás a járvány megfékezésére. Ezt az oltóanyagot alkalmazták az ország észak-nyugati részén áprilisban kitört, 33 emberéletet követelő ebolajárvány ellen.

Ellenkező esetben jóval bonyolultabb helyzettel állunk szemben, és félő, hogy nem lesz oltóanyag, amelyet be lehetne vetni a járvány terjedésének megfékezésére, mondta.

A kongói egészségügyi minisztérium hétfőn közölte, 25 - vérzési tünetekkel járó - megbetegedést jelentettek az országi keleti feléből, Beni városának térségében. Időközben már húsz halottról tudni. A kinshasai laboratóriumba küldött mintákból négyben mutatták ki az ebolavírust. A tárca legfrissebb közlése szerint a mostani megbetegedések nem állnak kapcsolatban az áprilisban kitört járvánnyal.

Az ebolát 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérek lehetnek. A kór fertőzött ember vagy állat testnedvével való közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

A legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2014-15-ben Nyugat-Afrikában.