Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

WHO: lehet, hogy nincs oltóanyag a kongói ebolajárvány ellen

2018.08.02. 19:35

Lehet, hogy nincs oltóanyag a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő Észak-Kivuban kitört új ebolajárvány elleni védekezéshez, írja az MTI. A kijelentést Peter Salama, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzet-reagálási csapatának vezetője tette csütörtökön Genfben.

Az új járvány a feltételezések szerint májusban tört ki, és lehet, hogy már több tíz kilométerre jutott onnan, ahol először megjelent, mondta Salama.

Salama szerint egyelőre nem tudni, a vírus melyik törzséről van szó. Ha a Zaire (a közép-afrikai ország korábbi neve) vírustörzs, akkor a Merck gyógyszergyár által szabadalmaztatott vakcina lehetséges megoldás a járvány megfékezésére. Ezt az oltóanyagot alkalmazták az ország észak-nyugati részén áprilisban kitört, 33 emberéletet követelő ebolajárvány ellen.

Ellenkező esetben jóval bonyolultabb helyzettel állunk szemben, és félő, hogy nem lesz oltóanyag, amelyet be lehetne vetni a járvány terjedésének megfékezésére, mondta.

A kongói egészségügyi minisztérium hétfőn közölte, 25 - vérzési tünetekkel járó - megbetegedést jelentettek az országi keleti feléből, Beni városának térségében. Időközben már húsz halottról tudni. A kinshasai laboratóriumba küldött mintákból négyben mutatták ki az ebolavírust. A tárca legfrissebb közlése szerint a mostani megbetegedések nem állnak kapcsolatban az áprilisban kitört járvánnyal.

Az ebolát 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérek lehetnek. A kór fertőzött ember vagy állat testnedvével való közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

A legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2014-15-ben Nyugat-Afrikában.