Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Van erősebb anyag a grafénnél

2018.08.03. 16:16

A Rice Egyetem kutatói feltalálták azt a grafént, amely kétszer keményebb a hagyományos grafénnél, és elnevezték betonacél-grafénnek. Ez angolul "rebar graphene", amiből a "rebar" a betonépületekben használt acél erősítés, a "reinforcement bar" rövid változata. 

Mint az köztudott, a grafén egyetlen atom vékonyságú szénlap, és ez a kétdimenziós anyag a maga nemében erősebb az acélnál. A vékonysága azonban hátrány is, emiatt hajlamos elszakadni.

A betonacél-grafén árulkodó nevet kapott, nagyjából úgy tették a grafént ellenállóbbá, ahogyan az acélrudak megerősítik a betont. Ebben az esetben viszont a Rice kutatói szén-nanocsöveket használtak.

A terheléses teszteken kiderült, hogy ez jó ötlet volt, a nanocsövek áthidaltak repedéseket, amelyek a hagyományos grafénban simán tovább szakadtak volna. Ezen tulajdonsága miatt az új grafén hasznos lehet a jövő hajlítgatható elektronikai eszközeiben.

Bár a beillesztett nanocsövek sem akadályozták meg a grafén repedezését, legalább lelassították a folyamatot. Amikor túl gyenge erőt alkalmaztak, és a grafént nem tudták teljesen elszakítani, a beépített rudak áthidalták a repedéseket, és ennek köszönhetően bizonyos esetekben még az anyag áramvezető képessége is megmaradt.

(Phys.org)