Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Videóra vettek két becsapódást a Holdon

2018.08.03. 08:59
Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Videóra vettek két becsapódást a Holdon

Meteoritok villantak fel a sötét éjszakában.

76 · Aug 03, 2018 08:59am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

A világ legtermészetesebb dolga, hogy az űrben száguldozó objektumok néha egymásnak ütköznek, és most pont sikerült felvételt készíteni két ilyen incidensről. A Földön ritkán látni hasonlót, mert a legtöbb áthaladó objektum elég a légkörben, és a Holdon is nehéz észlelni az apró villanással járó eseményt, mert elég egyet pislantani, és máris lemaradtunk róla.

Az ESA távcsöveinek hála született felvétel a Holdon július 17-én és 18-án történt két becsapódásról. A száguldó kavicsok az Alpha Capricornids meteorzápor részei voltak, amely egy évenként ismétlődő esemény - ilyenkor halad át a Föld és a Hold a 169P/NEAT üstökös csóváján.

A videón látható felvillanásokat  két dióméretű objektum okozta.

A Holdon történő becsapódásokat folyamatosan monitorozza az ESA, három Spanyolországban lévő obszervatóriumból, mert ezeknek az eseményeknek a gyakoriságából következtetni lehet arra, hogy mennyi hasonló becsapódás történhet a Földön.

A becsapódások apró villanásai csak akkor látszanak jól, amikor sötét van a Holdon, ezért újhold idején és a növekvő fázisban akár a földi teleszkópokkal is el lehet kapni néhány ilyen eseményt.

(Science Alert)