Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Videóra vettek két becsapódást a Holdon

2018.08.03. 08:59
Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Videóra vettek két becsapódást a Holdon

Meteoritok villantak fel a sötét éjszakában.

76 · Aug 03, 2018 08:59am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

A világ legtermészetesebb dolga, hogy az űrben száguldozó objektumok néha egymásnak ütköznek, és most pont sikerült felvételt készíteni két ilyen incidensről. A Földön ritkán látni hasonlót, mert a legtöbb áthaladó objektum elég a légkörben, és a Holdon is nehéz észlelni az apró villanással járó eseményt, mert elég egyet pislantani, és máris lemaradtunk róla.

Az ESA távcsöveinek hála született felvétel a Holdon július 17-én és 18-án történt két becsapódásról. A száguldó kavicsok az Alpha Capricornids meteorzápor részei voltak, amely egy évenként ismétlődő esemény - ilyenkor halad át a Föld és a Hold a 169P/NEAT üstökös csóváján.

A videón látható felvillanásokat  két dióméretű objektum okozta.

A Holdon történő becsapódásokat folyamatosan monitorozza az ESA, három Spanyolországban lévő obszervatóriumból, mert ezeknek az eseményeknek a gyakoriságából következtetni lehet arra, hogy mennyi hasonló becsapódás történhet a Földön.

A becsapódások apró villanásai csak akkor látszanak jól, amikor sötét van a Holdon, ezért újhold idején és a növekvő fázisban akár a földi teleszkópokkal is el lehet kapni néhány ilyen eseményt.

(Science Alert)