Judit
2 °C
7 °C

Az Apple és a Facebook is nekimegy Trump kedvenc konteógyárának

2018.08.06. 14:52

Az Apple eltávolított az iTunes és Podcast appjaiból az Infowars nevű, összeesküvés-elméletekben utazó "híroldal" hat podcastjából ötöt – írja a Buzzfeed News. Nem sokkal később a Facebook is követte őket.

Az Alex Jones által vezetett Infowars sorsa azért érdekes, mert bár hosszú évek óta ez az egyik legelborultabb konteós oldal, közben a mainstreamhez is ez áll legközelebb, aminek az se tesz rosszat, hogy Donald Trump amerikai elnök bevallottan nagy rajongója Jones munkásságának, Jones meg Trumpénak. Olykor mi is megemlékezünk egy-egy érdekesebb sztorijukról, például a NASA által a Marson fenntartott titkos gyerekrabszolga-kolóniáról, a nagy Trump-paradoxon megfejtéséről vagy éppen a ma is élő, 128 éves Hitlerről.

Az Apple a döntést azzal indokolta, hogy nem tolerálják a gyűlöletbeszédet, amelyet ezek szerint az ő megítélésük alapján kimerítenek az Infowars adásai. Legalábbis a hatból öt, mert egy műsor (The Real News with David Knight) maradhat.

Alex Jones az Infowars-ban
Alex Jones az Infowars-ban

Több nagy techcég is hasonlóan járt el az utóbbi időben. Januárban a Spotify távolított el több Infowars-podcastot, miután sok kritika érte őket, hogy egészen addig fennhagyták őket. Múlt hónapban a Youtube törölte Alex Jones több videóját.

A Facebook eleinte megengedőbb volt, Mark Zuckerberg cégvezér a szólásszabadságra hivatkozva eleinte nem akart tiltást alkalmazni, de később mégis 30 napos eltiltást kapott Alex Jones. Kedden pedig a Facebook is bejelentette, hogy négy hozzá kötődő oldalt távolított el, mert megsértették a gyűlöletbeszéd- és bullyingellenes szabályzatukat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?