Judit
2 °C
7 °C

Tele vannak műanyaggal az olasz tavak

2018.08.07. 10:55

 

Hulladékkal, mikroműanyagokkal és kezeletlen szennyvízzel szennyezettek az olaszországi tavak – figyelmeztetett a Legambiente nevű olasz környezetvédő szervezet, amely először mérte fel az ország édesvizeinek állapotát.

A jelentést a szervezet Goletta dei Laghi (a Tavak Szkúnere) nevű hajójának fedélzetén dolgozó kutatók eredményeire alapozták, akik június és július folyamán gyűjtöttek mintákat Olaszország öt nagy tavának – Comói-tó, Garda-tó, Iseói-tó, Lago Maggiore, Trasimeno-tó – húsz strandjáról, amelyek mindegyike népszerű turistacélpont.

A Legambiente szerint a kutatók átlagosan 2,5 szemétdarabot találtak négyzetméterenként a partokon, és a hulladékok 75,5 százaléka műanyag volt. A műanyaghulladékok több millió mikroműanyag-részecskére bomlanak szét, amelyeket lehetetlen teljesen eltávolítani, és a táplálékláncba jutva károsítják a helyi biológiai sokféleséget – írja az MTI.

A cigarettacsikkek fordulnak elő a legnagyobb  számban (29,4 százalék), majd a törött üvegek, illetve cukorkák és csipszek csomagolóanyaga következik.

A szervezet arra is figyelmeztetett, hogy az ország 17 tavából, köztük a nagy tavakból vett minták 55 százalékában mutattak ki kezeletlen szennyvízből származó rendkívül nagy mennyiségű baktériumot.

A Legambiente a népszerű olaszországi tengerpartokat is ellenőrzi. A szervezet Goletta Verde (Zöld Szkúner) nevű hajója az elmúlt harminc évben minden nyáron körbevitorlázta az Appennini-félszigetet, hogy az önkéntesek és a kutatók mintákat gyűjtve felmérjék a vizekben lévő baktériumok mennyiségét és a szennyezettség mértékét.

A műanyagszennyezés problémájáról és következményeiről, illetve az ellene folytatott küzdelemről legutóbb az eldobható műanyagtermékek uniós tiltása kapcsán írtunk részletesebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?