Árpád
-2 °C
3 °C

Ausztráliában 100 százalékos a szárazság

2018.08.08. 10:34

50 éve nem volt akkora szárazság Ausztráliában, mint amilyet most az ország Új-Dél-Wales tartományában mértek – írja a Euronews. Az ausztrál kormány 140 millió dollárt különített el az aszálykárok enyhítésére.

Új-Dél-Walesben a hivatalos meghatározás szerint a szárazság elérte a 100 százalékos szintet, azaz a tartomány teljes területét nem érte csapadék az elmúlt hónapokban. Ez már csak azért is szokatlan, mert két éve még éppen az áradások jelentették a problémát ezen a területen.

Legsúlyosabban az állattartókat érinti a szárazság: a tározókban már nincs elég víz az állatok itatására; aki megteheti, vezetéken hozat vizet, akinek erre nincs lehetősége, kénytelen ritkítani az állományt – írja a lap.

A térséget 1965 óta nem tapasztalt szárazság sújtja, kevesebb mint 10 milliméter csapadék hullott az Ausztrália mezőgazdasági termelésének egynegyedét adó szövetségi állam nyugati, észak-nyugati és középső körzeteiben az elmúlt hónapban – írja az MTI. 

Nehéz idők. Nincs senki sem az államban, aki ne epekedne eső után

– mondta Niall Blair, a legfontosabb iparágakért felelős miniszter.

Szabad préda a kenguru 

Niall Blair szerint a szárazság miatt állatjóléti válság fenyegeti Új-Dél-Wales sok térségét, mivel kenguruk nagy csoportjai letarolják a mezőket, fellegelik azokat maguk és a haszonállatok elől. Ezért a helyi kormány engedélyezte, hogy a gazdák maguk vegyék kezükbe a kenguruk vadászatát. Feloldották a kilőhető állatok számának korlátait, nem kell a gazdáknak engedélyt kérni vadászatra, nem kell megjelölni az elejtett állatok tetemét, amivel az állomány nagyságának nyilvántartását segítik.

A miniszter azzal indokolt a döntést, hogy az állam kenguruvadászati kvótájának csupán 13 százalékát meríti ki általában, ami a mostani szárazságban nem elég. Ray Borda, a kenguru iparági szövetség elnöke bírálta a döntést. A kereskedelmi vadászokat is képviselő szervezet aggodalmának adott hangot az ellenőrzés nélküli vadászati engedélyek miatt és felszólította a kormányt, hogy a kenguruk számának gyérítésére a hivatalos profi vadászokat ruházzák fel, akik humánusabban végzik el a feladatot.

Az előrejelzések a következező három hónapra az átlagosnál szárazabb időt jósolnak.  A szomszédos Queensland területének 60 százalékát is szárazság sújtotta térségnek nyilvánították, és Victoria, Dél-Ausztrália államokat sem kíméli a szárazság.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?