Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Lázár vagy az Origo posztjairól csak a Facebook-központban dönthetnek

2018.08.09. 10:32

Vitatkoztunk a délutáni műszakban, hogy mi legyen a Lázár-féle bécsi videóval. Sokan jelentették, és szerintem sem fért bele, de hagytam, mert véleményes volt. Másnap reggel viszont a magyar csapatban dolgozó egyik új lány leszedte a Facebookról, és a moderátorok többsége egyetértett vele. Miután leszedtük Lázár videóját, és a fejünk felett mégis visszarakták, jött egy utasítás, hogy az ő dolgaihoz meg az Origo cikkeihez többet nem nyúlhatunk, hanem azokat rögtön tovább kell küldeni az írországi központba, és ott döntenek róluk.

Ezt Zoltán mesélte a 444 hosszú cikkében, amely a Facebook moderálási elveit és gyakorlatát, illetve annak magyar vonatkozásait járja körbe.

Lázár János március elején posztolta a migránsoktól mocskos és veszélyes bécsi utcákon készült rettegő videóját, amelyet a Facebook hamar le is kapott, hogy aztán a nap végére már vissza is kerüljön, a cég indoklása szerint azért, mert bár valóban gyűlöletkeltő, közben azért hírértékű is.

Zoltán (akit persze valójában nem így hívnak) több mint tíz éve külföldön él. A 2018-as választási kampány idején a Facebook egyik magyar moderátoraként dolgozott, de nem közvetlenül a cégnek. A magyar moderátorcsapat tagjai ugyanis nem a Facebook alkalmazottai, hanem az Arvato nevű német cégnek dolgoznak, amelynek pedig a magyar RTL Klubot is birtokló Bertelsmann a tulajdonosa. Olyan titokban toborozzák a moderátorokat, hogy maguknak a munkavállalóknak csak a papírok aláírása után derül ki, hogy a Facebook tartalmaival fognak dolgozni. A moderálást országokra felosztva végzik, a magyar nyelvű tartalmakért néhány tucat ember felelős, akik más országok csapataival együtt dolgoznak egy berlini irodaházban.

A Lázár-videó sorsáról a 444 megkérdezte a Facebook tartalomért és moderációért felelős illetékesét is. Azt a választ kapták, hogy a videót a hírértéke miatt állították vissza. Arra viszont kitérő választ adott a cég tisztviselője, hogy tényleg kivételként kezelnek-e kormánypárti politikusokat vagy lapokat. Azt állította, bárkinek a posztjait lehet jelenteni, és mindent ellenőriznek is, de általánosságban azt mondta, bizonyos kiadványokra a státuszuk miatt kiemelten figyelnek, hiszen mégsem törölhetik egy ország egy vezető lapjának teljes oldalát egy vitatott poszt miatt.

Zoltán szerint viszont valaki biztosan „kiokosította" a kormányzati és kormánypárti politikusi oldalak kezelőit, mert a Lázár-videó után látványos változást vettek észre:

Azt lehetett érezni, hogy valamiért szinte egyik napról a másikra sokkal jobban kezdték érteni a magyar politikusok, hogy mi fér bele a Facebook szabályaiba, és mi nem.

Annyit a Facebook is elismer, hogy kampányidőszakban igyekeznek segíteni minden legitim politikai szereplőt a Facebook-használatban, hogy ezzel is segítsék a kampány tisztaságát, hiszen éppen a nem elég felelős fellépés miatt kaptak és kapnak rengeteg kritikát a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányba történt orosz beavatkozás óta, amelyben kulcsfegyver volt a cég platformja. A magyar politikusokat persze nemcsak a Facebook okosíthatta ki, hanem bárki, aki kicsit is ért a közösségi médiás kampányokhoz.

Zoltán szerint hiába vannak a cégnek írásos alapelvei arról, mi mehet és mi nem, a gyakorlatban rendszeresen kellett olyan posztok sorsáról dönteni, amelyek törlése mellett és ellen is lehetett volna érvelni. Szerinte a legfontosabb tanulság, hogy akár egy-egy szó különbségen is rengeteg múlhat. A származás, vallás vagy szexuális orientáció például védett kategóriának számít, de migránsozni lehet, tehát ha valaki a muszlimokat szidja, azt nagy valószínűséggel törlik, de ha a migránsokat, az jó eséllyel maradhat – már ha más alapelvet nem sért –, hiába van szó ebben az esetben feltehetően ugyanarról a csoportról.

A bejegyzések és főleg a kontextusuk ismerete, értelmezése, illetve az olyan elvek, mint a szólásszabadság és az emberi méltóság, vallásszabadság és hasonlók összeegyeztetése persze egyáltalán nem magától értetődő, a moderálás komplex és társadalmilag nagyon érzékeny kérdés. A Facebook ezért sokáig igyekezett is minél semlegesebb maradni, hogy még a cenzúra látszatát is elkerülje, de az elmúlt évek eseményei után látszik, hogy ez sem biztonságosabb út.

A cég a 444-nek azt mondta, éppen a feladat összetettsége miatt alkalmaznak mindenhol helyi ismeretekkel rendelkező, anyanyelvi moderátorokat. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy ennek a hiánya miatt is rengeteg kritika zúdult rájuk korábban – mint ahogy arról a szintén a Facebook tulajdonában álló Whatsapp ázsiai botrányai kapcsán mi is írtunk nemrég.

Zoltán elmondása alapján a moderálási folyamat nagyjából így néz ki:

  • Egy felhasználó jelent egy szerinte problémás bejegyzést.
  • Egy algoritmus előszűrést végez, és különböző színekkel megjelöli a szerinte problémás elemeket.
  • Így kapják meg a jelentett posztokat a moderátorok, akik eldöntik, az adott tartalom belefér-e a cég szabályzatába. Ha nem, törlik.
  • Ellenőrzésképpen a rendszer véletlenszerűen kiválaszt néhány posztot, amelyek a moderátorok előtt jártak, és ezeket minden héten továbbküldi a Facebook írországi központjába, ahol már Facebook-alkalmazottak nézik meg, jól döntöttek-e az alvállalkozó moderátorai. Aki pontosan dolgozik, jutalmat kap, aki pontatlanul, azt célzottabban is ellenőrzik, és ha kell, kirúgják.

A magyar moderátor arról is beszélt a 444-nek, hogy a munka igen jól fizet, a havi alapbér 1400 euró, vagyis szűk 450 ezer forint, amelyhez még pár száz euró összegereblyézhető különféle bónuszok formájában (jó teljesítmény, éjszakai műszak, hétvégi munka). Zoltán szerint a munkakörülmények is korrektek, mégis nagy a lemorzsolódás, egyszerűen azért, mert iszonyat megterhelő naphosszat gyűlölködő és erőszakos posztokat nézegetni. A 444-nek az írországi központból erre azt mondták, hogy nagyon figyelnek a dolgozók mentális egészségére, és lehet kérni, hogy valaki ne foglalkozzon olyan témákkal, amelyekre különösen érzékeny.

További részletek a 444 cikkében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?