Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar kutatók mutatnak új irányt az epesavas betegségek kezelésében

2018.08.09. 16:32

Az epesav okozta megbetegedések – köztük a heveny hasnyálmirigy-gyulladás, a Barrett-nyelőcső- és vastagbélrák – terápiájának új irányait mutatta be Hegyi Péter, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának (PTE-ÁOK) professzora, aki kutatótársaival erről a napokban számolt be a Physiological Reviews szaklapban – írja az MTI.

Az emberi szervezet által termelt epesav 95 százaléka a vékonybélből visszaszívódik, 5 százaléka pedig kiürül. Ha az epe összetétele, mikrobiológiája vagy útvonala megváltozik, az komoly betegségek kialakulásához vezethet.

A transzlációs medicina a különböző szakterületek – köztük az alap- és a klinikai kutatás, az informatika és a statisztika – között felgyorsítja az információáramlást és elősegíti, hogy a tudományos eredmények mihamarabb a betegek javát szolgálják. Az epesavak élettani, illetve klinikai tulajdonságairól eddig is sok közleményt publikáltak, de olyan összefoglaló, amely ezt a két területet együttesen, transzlációs megközelítésében tárgyalja, eddig még nem született – mondta el a pécsi egyetemen 2016 óta működő Transzlációs Medicina Központot vezető Hegyi Péter.

A tanulmányban 10 olyan gyógyszeres támadási pontot is azonosítottak, amelyekre ható gyógyszerek kifejlesztésével helyre lehet állítani az epesav normális körforgását és összetételét. Ezzel csökkenteni lehet a betegségek kialakulásának esélyét és a már fennálló kóros állapot súlyosságát.

Hegyi Péter bízik benne, hogy a felfedezéseik "mihamarabb a betegek javára fordítható gyógyszerekké, terápiákká válnak".