Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megfejtették a Jupiter színes gyűrűinek titkát

2018.08.09. 20:59 Módosítva: 2018-08-09 21:02:26

Megfejtették a Jupiter színes gyűrűinek titkát egy kutatás során, ami a légkör és a mágneses mező kölcsönhatását vizsgálta - írja az MTI. 

A Jupitert, a Naprendszer legnagyobb bolygóját gáz alkotja, többnyire hidrogénből és héliumból áll, és nem rendelkezik a Földéhez hasonló szilárd felszínnel. A Föld jetjeihez hasonló, számos erős jet (nagy sebességű gázkilövellés) áramlik nyugatról kelet felé a Jupiter légkörében, ezek ammóniafelhőket szállítanak magukkal. Ezek a felhők a fehér, a vörös, a narancs, a barna és a sárga árnyalataiban játszó, színes gyűrűkként láthatóak. A Földön a jetek szerepet játszanak az időjárás és az éghajlati rendszer alakulásában.

nasajupiter
Fotó: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill

Mi történik a felhők alatt?

Mostanáig keveset tudtak arról a szakértők, mi történhet a Jupiter felhői alatt.

"A kutatók régóta vitáznak arról, milyen mélyre érnek le a jetáramlatok a Jupiter és más gázóriások felszíne alá, és miért nem láthatóak a Nap felszínén" - mondta el Navid Constantinou, az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa. A NASA Juno nevű űrszondája által gyűjtött bizonyítékok szerint ezek a jetek 3000 kilométerrel nyúlnak le a Jupiter felhői alá.

Az amerikai Livermore National Laboratory tanulmányának szerzője elmondta, hogy elméletük szerint a jetáramlatokat egy erős mágneses mező fojtja vissza.

A Jupiter belsejében lévő gáz mágneses, ezért úgy gondolják, hogy elméletük megmagyarázza, miért mennek ilyen mélyre, a gázóriás felszíne alá a jetáramlatok, mélyebbre azonban már nem, hiszen a Jupiter légköre alatt nincsenek kontinensek és hegyek, amik eltorlaszolnák az áramlatok útját.