Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Megfejtették a Jupiter színes gyűrűinek titkát

2018.08.09. 20:59 Módosítva: 2018.08.09. 21:02

Megfejtették a Jupiter színes gyűrűinek titkát egy kutatás során, ami a légkör és a mágneses mező kölcsönhatását vizsgálta - írja az MTI. 

A Jupitert, a Naprendszer legnagyobb bolygóját gáz alkotja, többnyire hidrogénből és héliumból áll, és nem rendelkezik a Földéhez hasonló szilárd felszínnel. A Föld jetjeihez hasonló, számos erős jet (nagy sebességű gázkilövellés) áramlik nyugatról kelet felé a Jupiter légkörében, ezek ammóniafelhőket szállítanak magukkal. Ezek a felhők a fehér, a vörös, a narancs, a barna és a sárga árnyalataiban játszó, színes gyűrűkként láthatóak. A Földön a jetek szerepet játszanak az időjárás és az éghajlati rendszer alakulásában.

nasajupiter
Fotó: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill

Mi történik a felhők alatt?

Mostanáig keveset tudtak arról a szakértők, mi történhet a Jupiter felhői alatt.

"A kutatók régóta vitáznak arról, milyen mélyre érnek le a jetáramlatok a Jupiter és más gázóriások felszíne alá, és miért nem láthatóak a Nap felszínén" - mondta el Navid Constantinou, az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa. A NASA Juno nevű űrszondája által gyűjtött bizonyítékok szerint ezek a jetek 3000 kilométerrel nyúlnak le a Jupiter felhői alá.

Az amerikai Livermore National Laboratory tanulmányának szerzője elmondta, hogy elméletük szerint a jetáramlatokat egy erős mágneses mező fojtja vissza.

A Jupiter belsejében lévő gáz mágneses, ezért úgy gondolják, hogy elméletük megmagyarázza, miért mennek ilyen mélyre, a gázóriás felszíne alá a jetáramlatok, mélyebbre azonban már nem, hiszen a Jupiter légköre alatt nincsenek kontinensek és hegyek, amik eltorlaszolnák az áramlatok útját.