Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Megtalálták az egyik gént, amitől szelídek a rókák

2018.08.09. 08:50

Sikerült azonosítaniuk a kutatóknak azon kulcsgének egyikét, amelyek a rókák szelídségével vannak összefüggésben – írja az MTI.

Az orosz Sejttani és Genetikai Intézet kutatói hatvan évvel ezelőtt kezdtek kísérletezni a rókák tenyésztésével, és létrehoztak egy szelíd és egy agresszív populációt. Az előbbi nagyon vágyik az emberrel való interakcióra, míg a másik populáció hajlamos erőszakosan viselkedni az emberrel szemben. A harmadik (kontroll)csoportba véletlenszerűen válogattak be rókákat, figyelmen kívül hagyva, hogyan viszonyulnak az emberhez.

Az Illinoisi Egyetem munkatársa, Anna Kukekova és kollégái most mindegyik populációból 10-10 egyed genomját szekvenálták – a szekvenálás a DNS építőköveit alkotó nukleotidbázisok sorrendjének a meghatározása –, majd összevetették az eredményeket egymással és a rókák teljes genetikai állományával. 103 olyan régiót azonosítottak az állatok genomjában, amelyek megváltoztak a szelektív tenyésztéssel.

A kutatók megállapították, hogy e genetikai markerek egy része a felelős az egyes populációknál tapasztalt szelíd vagy agresszív viselkedésért. Kimutatták, hogy az emberrel kapcsolatot kereső rókák rendelkeznek egy olyan génváltozattal – a szinapszisok, vagyis az agyi idegsejtek közötti kapcsolódási helyek kialakulásában és működésében részt vevő SorCS1 nevű gén egyik változatával –, amely az agresszív populáció egyedeinél nem mutatható ki.

Most először nem csupán rámutatunk egy kromoszómarészre, amely a rókákat szelídebbé vagy agresszívebbé teszi, hanem azonosítani tudjuk a viselkedésükért közvetlenül felelős géneket. Úgy gondoljuk, hogy ez a gén szelídebbé teszi a rókákat, ugyanakkor nem akarjuk túlhangsúlyozni a jelentőségét, mivel a szelídség nem egyetlen génnel van összefüggésben

– mondta Kukekova.

Az emberi viselkedészavarokat is segíthet megérteni

A szakértők szerint a genetika és a viselkedés közötti kapcsolat megértése segíthet új megvilágításba helyezni a szociális viselkedést más állatoknál, sőt az embernél is. Az azonosított genetikai markerek egy része összefüggésben áll például az autizmussal és a bipoláris zavarral.

A 103 régió közül egy a Williams-szindróma nevű ritka genetikai rendellenességgel van összefüggésben. A Williams-szindrómás emberek igazi társasági lények, szeretnek barátkozni, beszélgetni idegenekkel. "Különös módon azonban a Williams-szindrómával összefüggő régiót az agresszív és nem a szelíd rókáknál mutatták ki. Pedig épp ennek ellenkezőjére számítottunk" – jegyezte meg a kutató. Az eredmények azt mutatják, hogy rengeteg kutatásra van még szükség annak megértéséhez, hogy ezek a genetikai régiók hogyan működnek a különböző állatoknál.

A tanulmányt a Nature Ecology and Evolution folyóiratban publikálták.