Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Túlnő a számítógépen a Galaxy Note 9

DSC 0427
2018.08.09. 17:30

Kétség sem fér hozzá, hogy a Galaxy Note az egyik legegyedibb telefon manapság, amit Androiddal megkaphatunk, és a Samsung nem állt meg a kötelező látványelemek kipipálása után. Ez alapján nem is lepődtünk meg azon, hogy az S9 kevésbé fogy jól,  hiszen amit az a modell tud, azt többé-kevésbé a riválisok is tudják. A Note 9 viszont megtartotta azt az egyedi vonását, hogy a kijelzőjére egy speciális tollal tudunk írni és rajzolni, és a Samsung még ennél is továbbmegy azzal, hogy a hagyományosan pc-n elvégzett feladatok egyre nagyobb részét rábízhatjuk a telefonra.

Ha józan ésszel vizsgáljuk a telefonok szerepét az életünkben, akkor a puszta erőn, a számítási teljesítmény növelésén túl ezt a két dolgot van értelme továbbfejleszteni, hogy minden audiovizuális ötletet és élményt rögzíteni tudjunk, és ne legyen szükségünk más digitális eszközre a telefonon kívül.

Egészen marginális kérdés, hogy a kijelző leolvassa-e az ujjlenyomatunkat, felcsavarható-e, vagy van-e rajta bevágás.

Persze, ezek is izgalmas dolgok, csak a helyükön kell kezelni őket, ahogyan mindenki csorgatja a nyálát a Ferrarira, aztán vesz egy hipermodern hibrid Toyotát.

Gyémánttal vágott trololo

A Note 9 formája nagyjából semmit sem változott az elődjeihez képest, a dizájnnyelv egészen a másfél éves S8-ig visszavezethető. Kicsit faragtak a méreteken, hogy az előlapon még több hely jusson a pixeleknek (összesen 2960×1440-nek), és még kevesebb minden egyébnek, ami fontos része a globális látványversenynek.

A New York-i bemutatón még azt is elmondták, hogy gyémánttal vagdosták a telefon lekerekített és polírozott éleit, ami tök jól hangzik, csak senkit sem érdekel.

Még azt is elmondhatja a Samsung, hogy a tavalyi 6,3 col helyett már 6,4 colos a kijelző. Nem estünk neki centivel, érzésre ugyanolyan a tenyérben megtartani, mint a Note 8-at.

A hátlapon lányegesebb változások történtek, az ujjlenyomatot már nem a kamera összemaszatolásával kell beolvastatni, mert a szenzor egy kicsivel lejjebb került, kényelmesebben kitapintható. Már ennél a pontnál felmerült bennem, hogy a Samsung talán hallgatott a véleményünkre, aztán ebben egészen biztos lettem, amikor elárulták a Note 9 részletes specifikációit. Az alábbiakat ugyanis mind kritizáltuk a kollégákkal a Note 8 tavalyi bemutatóján:

  • Az aksi kapacitása megnőtt 4000 mAh-ra, ami több mint 20 százalékos bővítés.

Csak remélni tudjuk, hogy ennek nem lesznek kellemetlen következményei, túl jól emlékszünk a Note 7 borzasztó hibájára. Talán az akkor bevezetett új tesztelési előírások mellett már bátran megléphet a Samsung egy ilyen nagy mértékű bővítést.

  • A drágább modellben végre 8 gigabájt RAM van, és emellett még 512 gigabájt tárhely.

Ezzel egy időben az olcsóbb változat tárhelymérete is 128 gigabájtra nőtt, amihez a Samsung 6 gigabájt memóriát társított. Továbbra sem értek egyet azzal, hogy a világ egyik legnagyobb RAM-, SSD- és processzorgyártója patikamérlegen porciózza ki a összetevőket a saját legjobb telefonjában, de mit lehet tenni? Egyszer csak rájönnek Dél-Koreában, hogy nem a saját vevőiket kéne kompromisszumokra kényszeríteni. A telefon 512 GB-os memóriakártyát is támogat, és ezzel már több tárhelye lehet, mint a legtöbb laptopnak. 

  • Az asztali mód, a Dex még inkább úgy működik, mintha a telefon PC lenne. 

A Samsung ebben az élen jár (a Huawei csúcsmobiljaiban is van PC-s nézet), és úgy tűnik a riválisoktól is átvett néhány jó ötletet, ami nála hiányzott. Például azt, hogy nem kell dokkoló a Dexhez. Elég egy szabványos hdmi-usb-c átalakítót venni, és máris működik a telefon a kijelzővel. Sőt, egyszerre tudjuk használni a telefont jegyzetelésre, rajzolásra, és közben a monitoron futhat valami más, mondjuk egy prezentáció vagy egy videó.

A kétkijelzős módot, illetve a speciális dokkolóhardver elhagyását az tette lehetővé, hogy a Samsung profibb vízhűtést épített a telefonba, a processzort pedig intelligensen vezérli, és visszavesz egy kicsit az órajeléből, hogy nagyobb terhelésnél se kelljen a túlmelegedéstől tartani.

Az már csak a Note 8-hoz képest előrelépés, hogy a telefont nálunk  Exynos 9810  (4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz), az USA-ban Snapdragon 845 ( 4×2,8  GHz  +  4×1,7  GHz) hajtja meg, hiszen a tavasszal piacra dobott Samsung Galaxy S9-ben is ezeket találjuk meg, de ez is biztosan sokat hozzátesz a Dex gördülékeny futásához.

Telefont tolláról

A Samsung azt állítja, hogy a Galaxy Note-ok tulajdonosai kimondottan az S Toll miatt lojálisak a márkához és a típushoz, ráadásul sokkal profibbak, mint akik az S-sorozatot veszik, mert náluk 23 százalékkal többféle appot használnak. Ezért is volt fontos a cégnek, hogy továbbfejlessze ezt a parányi kiegészítőt. (A biztonság kedvéért megjegyezném, hogy bár Stohl András is apró termetű, csak S Toll jár a készülékhez.) 

Ez az S toll pedig már nemcsak akkor hasznos eszköz, amikor rajzolni vagy írni akarunk vele, mert sikerült belevarázsolni egy alacsony energiájú bluetooth csatlakozót, amelynek az áramellátását egy szuperkondenzátor oldja meg. Ennek hála a kihúzott tollat mindössze 40 másodpercnyi töltés után 30 percen át tudjuk bluetooth távirányítóként használni:

  • hosszan nyomva megnyitja a kamerát, és röviden nyomva exponálni tudunk (magyarán: könnyebb lesz lefotózni a gyanakvó macskákat),
  • elindítja, szünetelteti és a következő klipre lépteti a Youtube-ot,
  • lépkedhetünk a prezentációban.

Ezt a lehetőséget más appfejlesztők is kihasználhatják, az S Toll alapú vezérlést integrálni tudják a saját alkalmazásaikba.

A Note 9 dupla kamerája változatlan az S9 Plushoz képest, azaz a szelfikamera 8 megapixeles, a hátlapon pedig két 12 megapixeles szenzor dolgozik. Ezek közül a széles látószögű f/1.5 vagy f/2.4 rekesszel működik, míg a teleobjektív f/2.4-ben. Automata módban húszféle téma felismerés segíti az exponálást, és a készülék magától érzékeli, ha piszok került a lencsevédőre, és figyelmezteti a júzert, hogy talán le kéne törölni onnan a koszt, hogy jobb legyen a fotónk. Akkor is szól a kamera, ha a már elkészült képen valaki pislogott.

A zenelejátszást a beéptett jackdugó segíti, míg a hangszóró beállításában az AKG vett részt

Mivel a Note 9 elsősorban profiknak készült (értsd: munkaeszköz), a rajta lévő tartalmakat extra jelszóval védett biztonságos mappában lehet elmenteni, és a kijelzőzárat nemcsak ujjlenyomattal tudjuk feloldani, hanem az írisz leolvasásával is. 

Nincsenek csodák 

Ahogy a cikk elején is utaltunk rá, a Note 9-nél a Samsung nem arra koncentrált, hogy mindenkinek a földre essen az álla a meglepetéstől, és ennek megvan az előnye. Amíg az iPhone X-et vagy a Vivo Apexet arra hegyezték ki, hogy a meghökkentő marketingfogásokkal szerezzenek vevőket (mindent lefedő kijelző, animált emojik, a semmiből előbukkanó kamera), a Samsung a praktikus megoldásokra helyezte a hangsúlyt.

Igen, a Galaxy Note 9-ben is megtaláljuk az unatkozó tinédzsereknek szánt mókás dolgokat, például az animált emojikat, és még napjaink egyik legnépszerűbb videojátéka, a Fortnite androidos változata is ezen a telefonon debütál, de az is látszik, hogy Samsung a legtöbb energiát azokra a fejlesztésekre költötte el, amelyek képesek megváltoztatni a munkavégzés módját.

Egyedül az volt meglepő a csütörtöki bejelentés megelőző zárt körű bemutatón, hogy a Samsung nem igazán beszélt a Bixby nevű intelligens asszisztenséről, amelynek még igencsak korlátozott a nyelvtudása. Ezen a területen erős versenytársakkal kell szembenézni, az eleve minden androidos telefonon megtalálható Google Segédtől az appban elérhető Amazon Alexáig, és ma még nem látszik, hogy a Bixby milyen szereplő lesz a hangvezérelt asszisztensek piacán. Lépnie kell a Samsungnak, ha a saját megoldásával még kezdeni akar valamit, de úgy tűnik, ebben nem a Note 9 hozza el az áttörést.

Samsung Home

A nyilvános bemutató vége felé, de nem a telefonnal szoros összefüggésben került elő a Bixby: a cég bemutatta az első olyan hangszórórendszerét, amin nem valamelyik rivális hangvezérelt asszisztens fut, hanem a sajátja. A Samsung Home névre keresztelt eszközt az AKG márkanévvel dobják piacra, három hangszóró és mélynyomó van benne, valamint nyolc mikrofon, hogy a távolabbról kiadott utasításokat is észlelje az asszisztens. Egyelőre nem tudni, hogy ezt a hangszórót egyáltalán piacra dobják-e hazánkban, hiszen a Bixby nyelvtudása igencsak korlátozott.

A Galaxy Note 9-et szépen beárazta a Samsung, az augusztus 9-től előrendelhető telefon gyengébb változata, 6 GB RAM-mal és 128 GB tárhellyel 335 ezer forintos áron kerül a hazai boltokba. Aki augusztus 23-án éjfélig leadja a rendelését a promócióban részt vevő üzletekben, 30 ezer forint kedvezményt kaphat. Az erősebb modell később érkezik hazánkba, és az árát még nem árulta el a Samsung.