Árpád
-2 °C
4 °C

A Facebook blokkolja a nyomtatható fegyvereket

2018.08.10. 13:23

A Facebook blokkolta azoknak az oldalaknak a megosztását, amelyekről 3d nyomtatóval előállítható lőfegyverek tervei tölthetők le – írja a Buzzfeed News.

Az akár otthon letölthető és kinyomtatható fegyver július végén vált legálisan elérhetővé az Egyesült Államokban, méghozzá egy per eredményeként, amelyben a fegyver tervezője megegyezett az amerikai állammal. Cody Wilson, a Texasi Egyetem akkori joghallgatója egy Felszabadító fantázianevű műanyag kézifegyver tervrajzát rakta fel az internetre még 2013-ban, ami a külügyminisztérium szerint kimerítette a fegyverexport tilalmának megsértését, ezért letiltották. Wilson viszont a Defense Distributed nevű nonprofit szervezetével perre ment, mert szerinte a fegyvertervét és annak közzétételét védi az amerikai alkotmány első kiegészítése, amely az Egyesült Államokban hagyományosan a szólásszabadság sarokköve.

A döntés nagy felháborodást váltott ki az országban, nyolc szövetségi állam és a szövetségi főváros, Washington DC egy keresetben meg is támadta a döntést. Ennek eredményeként Seattle szövetségi bírósága átmeneti időre felfüggesztette a megállapodást.

Bár a felfüggesztés egyelőre megtiltja a Defense Distributednak, hogy elérhetővé tegye a terveket, azok közben egy sor másik oldalon felbukkantak. Ezért a Facebook úgy döntött, nem vár a jogi döntésre, és a – gyakran nem ennyire egyértelmű – alapelveire hivatkozva bejelentette, hogy eltávolít minden 3d fegyveres megosztást.

A Buzzfeed szerint a CodeIsFreeSpeech.com nevű oldalt például már valóban le is tiltották, de máshonnan még mindig elérhetőek a tervek. A cég szerint már dolgoznak a tiltás kiterjesztésén. Közben a letiltott oldal üzemeltetői az oldalukon "a cenzúra és az elfogultság felháborító megnyilvánulásának" nevezték a Facebook döntését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?