A Facebook blokkolja a nyomtatható fegyvereket

2018.08.10. 13:23

A Facebook blokkolta azoknak az oldalaknak a megosztását, amelyekről 3d nyomtatóval előállítható lőfegyverek tervei tölthetők le – írja a Buzzfeed News.

Az akár otthon letölthető és kinyomtatható fegyver július végén vált legálisan elérhetővé az Egyesült Államokban, méghozzá egy per eredményeként, amelyben a fegyver tervezője megegyezett az amerikai állammal. Cody Wilson, a Texasi Egyetem akkori joghallgatója egy Felszabadító fantázianevű műanyag kézifegyver tervrajzát rakta fel az internetre még 2013-ban, ami a külügyminisztérium szerint kimerítette a fegyverexport tilalmának megsértését, ezért letiltották. Wilson viszont a Defense Distributed nevű nonprofit szervezetével perre ment, mert szerinte a fegyvertervét és annak közzétételét védi az amerikai alkotmány első kiegészítése, amely az Egyesült Államokban hagyományosan a szólásszabadság sarokköve.

A döntés nagy felháborodást váltott ki az országban, nyolc szövetségi állam és a szövetségi főváros, Washington DC egy keresetben meg is támadta a döntést. Ennek eredményeként Seattle szövetségi bírósága átmeneti időre felfüggesztette a megállapodást.

Bár a felfüggesztés egyelőre megtiltja a Defense Distributednak, hogy elérhetővé tegye a terveket, azok közben egy sor másik oldalon felbukkantak. Ezért a Facebook úgy döntött, nem vár a jogi döntésre, és a – gyakran nem ennyire egyértelmű – alapelveire hivatkozva bejelentette, hogy eltávolít minden 3d fegyveres megosztást.

A Buzzfeed szerint a CodeIsFreeSpeech.com nevű oldalt például már valóban le is tiltották, de máshonnan még mindig elérhetőek a tervek. A cég szerint már dolgoznak a tiltás kiterjesztésén. Közben a letiltott oldal üzemeltetői az oldalukon "a cenzúra és az elfogultság felháborító megnyilvánulásának" nevezték a Facebook döntését.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM