Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Peruban már a gleccserek fele elolvadt

2018.08.10. 10:44

Elveszítette gleccserei felét Peru az elmúlt 40 évben az agresszív klímaváltozás miatt – közölte egy perui klímaszakértő.

A globális felmelegedés erőteljesen pusztítja a dél-amerikai Andok hegyvonulat gleccsereit – figyelmeztetett a veszélyre Erick Soriano, a gleccserek és hegyvonulatok ökoszisztémáit kutató perui nemzeti intézet (Inaigem) különbizottságának elnöke, aki szerint a gleccsertömegek eltűnése felgyorsult.

A gleccserek kulcsfontosságú vízforrást jelentenek, ezért az elfolyó víz felfogására nagy víztározók építését, a több esővíz érdekében pedig újraerdősítést javasolt Soriano, aki egy Limában kezdődött kétnapos regionális konferencián beszélt a jelenségről. A tanácskozáson argentin, bolíviai, chilei, kolumbiai és ecuadori szakértők vesznek részt – írja az MTI.

Egy nagyon agresszív klímaváltozási periódust tapasztalunk most és nagyon közeli annak a veszélye, hogy tovább folytatódik a gleccserek tömeges eltűnése. A víz nélkülözhetetlen elem az ország fejlődése szempontjából, meg kell tanulnunk, hogyan óvjuk, kezeljük és hogyan használjuk racionálisan

– mondta Soriano.

A perui gleccserek különösen érzékenyek a hőmérséklet emelkedésére, mivel a perui Andok a trópusokhoz közel terül el. Peru déli része már három közepes méretű gleccserét elveszítette, ami a környező közösségeknél vízhiányhoz és a városba vándorlás folyamatának erősödéséhez vezetett.