Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Soha ilyen közel nem jártunk még a Naphoz

2018.08.10. 09:35

Ha nem jön közbe semmi, augusztus 11-én útnak indulhat a Parker Solar Probe, azaz a NASA napszondája, amely a tervek szerint minden korábbinál közelebb fog jutni a Naphoz – írja az Engadget. A küldetés egyik célja a napszél gyorsulásának megfejtése, a másik annak a feltárása, hogy miért ilyen magas a napkorona hőmérséklete.

A küldetése végére a Parker 692 ezer kilométer per órás sebességre lesz képes felgyorsulni, amivel egy csapásra a valaha készült leggyorsabb ember alkotta eszközzé válik majd.

A szonda tervezésénél a csúcstechnológiás hőpajzs volt az egyik legfontosabb fejlesztés, hiszen a Parkernek közell 1400 Celsius-fokos hőt kell majd túlélnie. A több rétegű hőpajzs szén-szén kompozitokból áll, amelyek egy közel 115 centiméter vastag, 97 százalékban levegőt tartalmazó szénhabot vesznek körül.

A United Launch Alliance (ULA) Delta IV Heavy rakétája a floridai Cape Canaveral légibázis 37-es startállásából viszi majd az űrbe az autó méretű ultrahőálló szondát, amely a NASA kutatóinak és mérnökeinek szándékai szerint szinte belerepül majd a Napba. A Nap körüli pályára álló szonda ugyanis 2025-ben hihetetlenül közel, 6,2 millió kilométerre fog elhaladni a Nap felszínétől (a Nap-Föld átlagtávolság 150 millió kilométer), és eközben áthalad a Nap koronáján, azaz csillagunk légkörén. (Ez az a ritkás gáz-plazma aura, amit napfogyatkozáskor lehet a Földről megfigyelni.)

Az így gyűjtött adatok révén a kutatók többet tudhatnak majd meg a Földünkre is nagy hatással lévő napszélről, a Napból áramló nagy energiájú részecskékről. A hétéves küldetés alatt a szonda 24-szer fogja megkerülni a Napot, hétszer halad majd el a Vénusz mellett. Ha túléli a Naphoz közeli forró szakaszokat, akkor végtelenül izgalmas adatokkal gazdagodhat az emberiség – írtuk az elkövetkező időszak legígéretesebb űrkutatási misszióit bemutató cikkünkben.