Soha ilyen közel nem jártunk még a Naphoz

2018.08.10. 09:35

Ha nem jön közbe semmi, augusztus 11-én útnak indulhat a Parker Solar Probe, azaz a NASA napszondája, amely a tervek szerint minden korábbinál közelebb fog jutni a Naphoz – írja az Engadget. A küldetés egyik célja a napszél gyorsulásának megfejtése, a másik annak a feltárása, hogy miért ilyen magas a napkorona hőmérséklete.

A küldetése végére a Parker 692 ezer kilométer per órás sebességre lesz képes felgyorsulni, amivel egy csapásra a valaha készült leggyorsabb ember alkotta eszközzé válik majd.

A szonda tervezésénél a csúcstechnológiás hőpajzs volt az egyik legfontosabb fejlesztés, hiszen a Parkernek közell 1400 Celsius-fokos hőt kell majd túlélnie. A több rétegű hőpajzs szén-szén kompozitokból áll, amelyek egy közel 115 centiméter vastag, 97 százalékban levegőt tartalmazó szénhabot vesznek körül.

A United Launch Alliance (ULA) Delta IV Heavy rakétája a floridai Cape Canaveral légibázis 37-es startállásából viszi majd az űrbe az autó méretű ultrahőálló szondát, amely a NASA kutatóinak és mérnökeinek szándékai szerint szinte belerepül majd a Napba. A Nap körüli pályára álló szonda ugyanis 2025-ben hihetetlenül közel, 6,2 millió kilométerre fog elhaladni a Nap felszínétől (a Nap-Föld átlagtávolság 150 millió kilométer), és eközben áthalad a Nap koronáján, azaz csillagunk légkörén. (Ez az a ritkás gáz-plazma aura, amit napfogyatkozáskor lehet a Földről megfigyelni.)

Az így gyűjtött adatok révén a kutatók többet tudhatnak majd meg a Földünkre is nagy hatással lévő napszélről, a Napból áramló nagy energiájú részecskékről. A hétéves küldetés alatt a szonda 24-szer fogja megkerülni a Napot, hétszer halad majd el a Vénusz mellett. Ha túléli a Naphoz közeli forró szakaszokat, akkor végtelenül izgalmas adatokkal gazdagodhat az emberiség – írtuk az elkövetkező időszak legígéretesebb űrkutatási misszióit bemutató cikkünkben.  • Tippek
  • Lakáshitel