Beáta, Izolda, Lea
0 °C
17 °C

Klímaváltozás és turistahad tizedeli a törpe pingvineket

GettyImages-481583193
2018.08.13. 10:13

Komoly fenyegetést jelent Nyugat-Ausztrália állam legnagyobb és a turisták körében óriási népszerűségnek örvendő pingvinkolóniájára a klímaváltozás és az emberi tevékenység - figyelmeztetnek a kutatók. A Perth partjainak közelében elterülő Pingvin-sziget jelenleg nagyjából ezer kék pingvinnek, más néven törpe pingvinnek (Eudyptula minor) ad otthont. A szakemberek szerint a populáció a felére a csökkent az elmúlt évtizedben az óceán növekvő hőmérséklete és a változó időjárási feltételek miatt, amelyek megzavarták az állatok szaporodási ciklusát.

"A szaporodás idejét és kimenetelét tekintve mindig sok a változás, de a jelenlegi sikerráta jóval alacsonyabb az előző évekhez képest" – nyilatkozta Belinda Cannell kutató az ABC ausztrál közszolgálati médiumnak. A szakember szerint a területre hét évvel ezelőtt lecsapó óceáni hőhullám elpusztította azoknak az apró halfajoknak egy részét, amelyek a legkisebb termetű pingvinek étrendjének szerves részét képezték, ezért az állatoknak ma már jóval messzebb el kell úszniuk a szigettől, hogy táplálékhoz jussanak. Mindeközben a korábbinál erősebb viharok elmossák a fészkelő helyeiket, és a madarak egyre nehezebben birkóznak meg a forró nyarakkal.

Cannell szerint a változó környezeti feltételekkel nehéz felvenni a harcot, ám a területen zajló emberi tevékenységek jobb szabályozása segíthet a madarakon, amelyek több mint százezer turistát vonzanak a szigetre évente. A pingvinhalálozások nagyjából egynegyedéért a vízi járművek okozta sérülések a felelősek. A szakemberek szerint az emberekben tudatosítani kell, hogy a pingvinek a vízben úszkálnak, gyakran mindössze egy méterrel a felszín alatt és nehéz őket észrevenni, ezért a csónakokkal lassan kell közlekedni a térségben.

A természetvédelmi hatóságok a helyi közösségekkel együttműködve igyekeznek javítani a madarak élőhelyeinek állapotát, például a műanyaghulladékok mennyiségének csökkentésével. (MTI)

Nyitókép: a Pingvin-sziget egyik törpe pingvine (Auscape/UIG via Getty Images Hungary)